Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

En komplett legoleverantör i Alvesta

AB Maskinarbeten i Alvesta har många års erfarenhet av plåt- och maskinbearbetning.
Företaget grundades 1952 och sysselsätter idag cirka 140 anställda.
– Vi är en komplett legoleverantör med en mängd ben att stå på, säger Tony Johansson, personalansvarig på AB Maskinarbeten.

AB Maskinarbeten har en bred verksamhet och erbjuder både plåtbearbetning, laserskärning, skärande bearbetning, rörbockning, svetsning, ytbehandling, blästring, målning och montering.
– Vi har ett brett kundsegment med ungefär 300 aktiva kunder, varav sju-åtta står för en större del av omsättningen. Våra stora kunder arbetar främst inom jordbrukssektorn, infrastruktur, fordonsindustrin och energisektorn, berättar Tony Johansson.

Allt under samma tak
AB Maskinarbeten har en verkstadsyta på cirka 25.000 kvadratmeter.
– En stor fördel med vår verksamhet är att vi kan utföra alla steg ”in house”, det vill säga under ett och samma tak. Det innebär att vi har full kontroll över de processer vi har och goda förutsättningar att kvalitets- och leveranssäkra vårt arbete, säger Tony Johansson.
I verkstaden finns bearbetningsmaskiner som bearbetar plåt upp till 20 mm och plåtstorlekar på upp till 4000×2000 mm.
Redan 1986 började AB Maskinarbeten laserskära plåt och företaget var en av de första på marknaden som då kunde erbjuda den nya tekniken.
Moderna fleroperationsmaskiner, fräsar och svarvar ger företaget både bredd och djup i möjligheterna att bearbeta det kalla stålet.
För att kunna driva en mekanisk verkstad med helhetslösning som målsättning är svetsning ett måste. AB Maskinarbeten har duktiga licenssvetsare och flera automat- och robotsvetsar. Samtliga svetsare är godkända enligt EN 287.
Företaget har en våtlackeringsavdelning, en helautomatisk blästerutrustning och en robotiserad pulverlacksanläggning med möjlighet att hantera storgods.
– Vår pulverlackeringsanläggning är helt unik i sitt slag och har fantastiska möjligheter att robotmåla komplexa artiklar, tillägger Tony Johanson.

En global leverantör
AB Maskinarbeten har ett gott rykte och kunderna finns både i Sverige och utomlands.
– Vi är både en lokal och global leverantör. Konkurrensen inom marknaden är hård och det finns många väldigt duktiga lego- och underleverantörer. Kampen om varje detalj blir hårdare för varje år som går, säger Tony Johansson.
AB Maskinarbeten står väl rustad inför framtiden och man satsar ständigt på att förnya maskinparken.
– Vi försöker alltid att ha en uppdaterad maskinpark inom de områden vi arbetar och att dessutom ha en kompetent personal gör att framtiden ser spännande ut. Vi har många duktiga kunder inom sina tillverkningsområden som har gett oss förtroendet att jobba med deras produkter, säger Tony Johansson avslutningsvis.