Sön 14 apr / År 42 / Nr 1 2024

En lastbilspåbyggare i Alvesta med erfarenhet

GEHAB Kvalitetspåbyggaren AB i Alvesta är en av Sveriges största lastbilspåbyggare och kan erbjuda ett av de bredaste produktsortimenten.
Familjeföretaget grundades 1976 av Gilbert Hjertberg och sysselsätter idag cirka 65 anställda.

År 2000 gick Gilbert i pension och företaget övertogs av hans svärson Peter Sundell (VD), son Lars Hjertberg (försäljningsansvarig) och dotter Monica Sundell (ekonomi).
GEHAB tillverkar tranportskåp, flak, containerreden och specialfordon. I verksamheten ingår också montering av lastväxlare, tippar, dumprar och kranar m.m. – allt enligt kundernas önskemål.
Kompetensen hos medarbetarna är hög och GEHAB utför mer och mer komplicerade påbyggnader och monteringar.
– En fördel med att anlita oss är att vi jobbar med kundorderstyrda produkter, det vill säga att kunderna själva får välja precis hur de vill ha produkterna. En annan stor fördel är att vi har egen lackering och lackerar i produktionen, berättar Peter Sundell.
GEHAB´s kunder består av återförsäljare av tunga fordon, chassitillverkare, åkerier, åkare och kollegor i branschen.
Upptagningsområdet är hela mellersta Sverige.
Företagets huvudkontor ligger i Alvesta och produktion och försäljning sker även i Blidsberg utanför Ulricehamn. Sedan november 2010 har GEHAB även försäljningskontor i Stockholm.

Växt i storlek
GEHAB har kontinuerligt växt i storlek och 1998 byggdes verkstaden på Ilabäcksvägen i Alvesta till med 1 500 kvadratmeter. I den nya delen ryms personalutrymmen, lagerdel, produktionsmaskiner för vattenskärning, gradsax och kantpress. Det mesta av slutmonteringen sker också i denna del.
Under 2008 utökades verksamheten i Blidsberg då man flyttade till större lokaler.
– Vår ambition är inte att bli störst utan att behålla den familjära andan i företaget. Det är upp och ner i den här branschen, precis som i alla andra, men vi har lyckats behålla vår storlek på cirka 60 anställda hela tiden, säger Peter Sundell.
GEHAB har alltid jobbat med kvalitet och miljö i sin organisation och är certifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001.

Tuff konkurrens
Konkurrensen är ganska tuff i branschen, men GEHAB klarar sig bra tack vare sitt goda rykte och den långa erfarenheten.
– Både Scania och Volvo bygger mycket färdiga produkter och det gör att vi inte får chansen på de enklare påbyggnaderna. Vi får inrikta oss mer på de krävande produkterna.
– Vi lever mycket på vårt goda namn och våra produkter marknadsför sig själva. Dessutom har vi ju varit med länge. Både Lars, Monica och jag har ju jobbat i företaget i mer än 20 år, säger Peter Sundell avslutningsvis.