Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

En ledande leverantör av bänkskivor

NCC Construction Sverige har byggt en ny fabrik på 15 000 kvadratmeter i Strömsnäsbruk i Markaryd, Småland. Uppdragsgivare Lechner är en av Europas ledande tillverkare av bänkskivor. Det är första etappen på en fabrik som ska bli cirka 45 000 kvadratmeter.
Med en svensk etablering hoppas Lechner växa i Skandinavien och i Baltikum.

Lechner har cirka 550 anställda och skräddarsyr bänkskivor i laminat, massivträ, solid surface, sten och glas. Idag sker produktion i södra Tyskland och Ungern samt i Strömsnäsbruk. Försäljning sker i många länder i Europa och i Strömsnäsbruk för kunder i Skandinavien.
– Vi har haft kontakt med Lechner sedan augusti 2008 då vi fick veta att de köpt mark utmed E4:an i Strömsnäsbruk, där de redan har ett försäljningskontor. Sedan dess har vi hjälpt dem att utveckla fabriksprojektet, säger Mats Hylén, affärschef på NCC Construction, region Syd.
Den svenska produktionen omfattar till en början skivor i laminat, massivträ och solid surface. Så småningom ska fabriken även hantera material som sten och glas. Under tiden tillverkas de i Tyskland med daglig leverans till Strömsnäsbruk.

Ett stort behov
Det finns ett stort behov av en leverantör med ett brett sortiment av olika bänkskivematerial i Skandinavien. Därför ser Lechner en möjlighet att växa här och även i Baltikum.
Den nya fabriken ger ungefär 70 nya arbetstillfällen på orten.
I södra Tyskland, på en produktionsyta på 70 000 kvadratmeter, skräddarsyr D. Lechner GmbH dekorativa bänkskivor i laminat, massivträ, acryl, kompositsten och glas.

Flexibel produktion
Med mer än 600 anställda är företaget, framför allt genom sitt mångsidiga materialutbud och den perfekta logistiken, Europas ledande leverantör av bänkskivor. Tack vare en högmodern fabrik och en flexibel produktion kan Lechner tillmötesgå önskningar som hög kvalitet och kort leveranstid. Företaget har möjlighet att både massproducera eller tillverka måttbeställda bänkskivor precis enligt önskemål.