Mån 22 apr / År 42 / Nr 1 2024

En leverantör till det svenska lantbruket sedan 1944

Ydre-Grinden AB i Österbymo har försett de svenska lantbrukarna med egentillverkade produkter sedan 1944 då bysmeden och hovslagaren Sebert Andersson startade verksamheten.
– Vi är en komplett leverantör av både stall och inredningslösningar och våra affärsområden är nöt och häst, berättar Ulf Alexandersson, VD på Ydre-Grinden.

Ydre-Grinden har försäljning och leveranser över hela Norden och täcker in hela kedjan från projektering, planering och ritning till försäljning, montage och service.
I produktutbudet finns allt från enstaka inredningsdetaljer till fullt kompletta anläggningar med såväl inomgårdsprodukter som byggnader.
Ydre-Grinden har utvecklats till en av branschens och Sveriges ledande företag inom affärsområdena nöt och häst.
– Vi började med affärsområdet häst 2010. Tidigare hade vi bara legotillverkning av hästboxar, men nu kan vi erbjuda egna produkter av stallar och inredning för hästägare. Våra kunder inom området nöt är mjölkbönder och köttbönder och när det gäller hästar är det främst privatpersoner, men även professionella aktörer inom trav och stuterier, berättar Ulf Alexandersson.

Ingår i Pellon Group
Ydre-Grinden ingår sedan 2003 i den finska koncernen Pellon Group Oy, som gjort sig kända i Sverige bland annat för sitt välsorterade utfodringsprogram.
Ydre-Grindens huvudkontor, fabrik och lager ligger i Österbymo i södra Östergötland nära gränsen till Småland.
– Vi har solidariska anställda även om de är inpendlande. Det blir en annan kultur i en liten ort om man jämför med storstäderna. Men vi har Linköping och Jönköping en timmes bilväg ifrån och även nära till Tranås, Eksjö och Växjö, berättar Ulf Alexandersson.
Oavsett om det gäller att bygga stall av olika slag eller installera fronter och kullagrade skjutdörrar för att få tystare stallmiljö så löser Ydre-Grinden detta. Det kan även gälla övrig stallinredning, boxar, stallmattor och olika tillbehör.

En snabb utveckling
Utvecklingen går mycket fort i lantbruksbranschen. Inom svenskt lantbruk har antalet heltidsarbetande minskat från 27 000 till 22 000 på tre år. Samtidigt har det lett till allt större enheter och stallar.
– Det handlar om mer och mer pengar och då blir det också mer professionalism i branschen. De nya bönderna är välutbildade och kommer från bra lantbruksskolor. De har blivit som företagare i allmänhet när det gäller djurhållning, produktion och ekonomi. Dessutom har den nya tekniken med datorer som styr produktionen i stallarna öppnat en helt ny värld, menar Ulf Alexandersson och fortsätter:
– Det går bra för oss både när det gäller lönsamhet och omsättningsutveckling. Vi är optimister inför framtiden och ser stora möjligheter att utvecklas med våra kunder, d.v.s. lantbrukarna.
Ulf Alexandersson har varit VD på Ydre-Grinden sedan 2008. Tidigare har han bland annat arbetat som konsult och varit chef på Elmia i 13 år.
Ydre-Grinden sysselsätter 49 anställda och omsätter cirka 135 miljoner kronor.