Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

En mekanisk verkstad i Fagersta med gedigna kunskaper

Sandberg & Söner Mekaniska Verkstads AB i Fagersta grundades i liten skala 1957 och sysselsätter idag 37 anställda.
– Vi arbetar med skärande bearbetning och det handlar om produkter som är lite mer komplicerade. Vi gör inte så mycket serietillverkning utan mest enstyckshantering, berättar företagets VD Jerry Johansson.

Sandberg & Söner startades av Ragnar Sandberg hemma i källaren 1957. Företaget har sedan starten utvecklats till ett modernt ingenjörsföretag med stor kapacitet för tillverkning och legoproduktion av enskilda delar, komponenter, system och kompletta maskiner.
Kombinationen av kompetent personal, modern maskinpark och en offensiv kvalitetsutveckling gör att Sandberg & Söner kan erbjuda verkstadsföretag, processindustrier och kunskapsföretag kompletta lösningar med utgångspunkt från kundens ritningar och krav.
– Våra kunder finns främst i regionen här i Bergslagen, men våra produkter finns över hela världen, berättar Jerry Johansson.
Produktionen sker i två lokaler med en yta på cirka 4 000 kvadratmeter. Här håller man en noggrann kontroll över hela processen, vilket ger högre och jämnare kvalitet hos produkterna samt snabba och punktliga leveranser.
Produkterna sträcker sig från skruv och bult till stora tunga detaljer till färdiga maskiner.

Hög teknisk kunskap
– När man anlitar Sandberg & Söner får man ett företag med hög teknisk kunskap. Vi har alltid varit inriktade på legobearbetning och våra kunder ställer stora krav när det gäller tolerans och kvalitet. Vi har inga tekniker i traditionell mening utan våra operatörer är våra tekniker. De får en ritning och en leveransdag och sedan gör de allt själva. Personalen har en utmaning varje dag och måste använda hjärnan, säger Jerry Johansson.
Ända sedan starten 1957 har kvalitetsutveckling varit en naturlig del av Sandberg & Söners verksamhet och idag arbetar företaget efter ISO 9001.
– Vi marknadsför oss genom att vara duktiga mot våra kunder och inte genom stora kampanjer. Vi har funnits med så länge så vi är kända bland de större aktörerna på marknaden, säger Jerry Johansson.

Problem med rekrytering
Sandberg & Söner växer kraftigt och söker nu fler erfarna CNC-operatörer till verkstaden i Fagersta.
– När det gäller vår tillväxt så möter man vissa problem vid rekrytering av personal. Det räcker inte att vi är en attraktiv arbetsgivare, vi behöver också ha en attraktiv region. Om vi lägger ner kraft på att skapa arbetstillfällen måste samhället ta sitt ansvar och göra kommunen mer attraktiv. Att ha ett intressant jobb räcker inte idag för att man ska ta beslut om flyttning till en annan ort, menar Jerry Johansson.
2006 fick Sandberg & Söner utmärkelsen Årets Företagare och 2008 övertogs företaget av Volati. Omsättningen ligger på cirka 50 miljoner kronor.