Mån 22 apr / År 42 / Nr 1 2024

En mekanisk verkstad i Vansbro som överlevde lågkonjunkturen och ser ljust på framtiden

SALS AB är en mekanisk verkstad i Vansbro med lång erfarenhet och stor flexibilitet.
– Under de senaste fyra-fem åren har vi gjort en resa genom lågkonjunkturen, utvecklat företaget och tagit in nya kunder och nya produkter. Vi har skaffat oss fler ben att stå på, säger Helena Weslien, VD och försäljningschef på SALS.

SALS grundades 1948 av tre entreprenörer vid namn Svensson, Andersson och Larsson, därav företagsnamnet. Sedan dess har företaget stadigt expanderat genom sin flexibilitet, höga kvalitet och anpassningsförmåga till moderna krav.
SALS har idag 16 anställda och omsätter cirka 16 miljoner kronor.

Hyllsystem
Företaget specialiserade sig tidigt på tillverkning av hyllsystem – allt från väggskenor och hängskenor till konsoler, vagnar till kompakta arkiv och bordsunderreden.
De senaste åren har legosidan ökat mest tack vare att vi investerade i en laserskärmaskin 2008, en kostnad på cirka 1,5 miljon med alla kringkostnader, berättar Helena Weslien.

Exempel på egna produkter:
• Hyllsystem med väggskenor, konsoler och bokstöd i stål
• Bärlister, hängskenor och konsoler
• Rälsgående arkiv, närarkiv och kompaktarkiv
• Bordsunderreden, arbetsbord, rullbord och kundanpassade produkter
• Utdragsenheter

Jobbar lokalt
– Vi jobbar lokalt, främst med avseende på legoprodukterna. Vi som bor på landsbygden måste ju samarbeta för att överleva. Det finns en stark livsvilja hos företagen i Dalarna och en god anda kollegor emellan, säger Helena.
I verkstaden jobbar man med råvaror som kall- och varmvalsad plåt i tjocklek 0,5 mm – 16 mm samt runda och fyrkantiga rör. Här utförs laserskärning, svetsning, bockning av rör och plåt samt pulverlackering.
De äldsta produkterna är hyllsystem, skenor och konsoler som har hängt med sedan 1960-talet.

Stora kunder
Den största kunden till SALS är Monark Exercise AB i Vansbro, som tillverkar specialcyklar, exempelvis trehjulingar för handikappade och postcyklar till brevbärare. En annan stor kund är LabRum AB, som jobbar med laboratorieinredning. Dit levereras ståldetaljer för laboratorieinredningar, till exempel bänk- och bordsunderreden, konsoler, hängstolpar och lab-lampor.
Den tredje största kunden är Log Max AB i Grangärde, som tillverkar utrustning för mekaniserad avverkning i skogsbruket.
– Log Max är en kund som vi har kunnat ta in tack vare att vi kompletterade vår maskinpark med lasermaskinen och därmed kan vi leverera en färdig produkt, berättar Helena.
Upptagningsområdet för SALS sträcker sig inom en radie på cirka 30 mil från Vansbro och den cirkeln vidgas varefter man betar av nya företag.

Snabba omställningar
– Vår storlek är en av våra styrkor, korta beslutsvägar och snabba omställningar i produktion. Vi förädlar i huset från råvara till färdig produkt. Och jag vill gärna framhäva personalen, som är mycket lojal och kompetent, säger Helena, som är bergsskoleingenjör i botten. Sedan 2006 är hon VD på SALS.
Och hon ser mycket ljust på framtiden för företaget.
– Vi ska bygga ett livskraftigt företag för de anställda och våra kunder. Det har varit en tuff resa med några svåra år under lågkonjunkturen, men nu går vi framåt med flaggan i topp. Vi ska fortsätta utveckla företaget och sneglar även på att investera i nya maskiner, säger hon.