Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

En nischad underleverantör med flexibilitet och smarta lösningar

Inriktningen för Pallco AB är att utveckla och tillverka kundanpassade produkter och komponenter i metall.
Företaget, som ligger i Ekenässjön utanför Vetlanda, strävar efter att ligga långt framme i den tekniska utvecklingen.
– Vi är en underleverantör som jobbar så mycket som möjligt med kompletta system till våra kunder, berättar Therése Bomberg, HR-chef på Pallco.

Pallco AB startades redan 1949 av smeden Henning Andersson och inriktningen då var tillverkning av främst ståldetaljer till bäddsoffor och lastpallar av stålrör.
Idag sysselsätter företaget cirka 175 anställda och under 2011 omsattes cirka 420 miljoner kronor.
– Vi erbjuder flexibilitet, entreprenörskap, teknisk support och även utbildning i vissa delar, säger Therése Bomberg.
Pallco arbetar främst med stål och aluminium. Stål i form av plåt, coils och rör, aluminium främst profiler men till viss del också plåt.
Företaget åtar sig allt ifrån deltagande vid konstruktion, ritning och prototypframtagning till hela processen med tillverkning, kvalitet, logistik och leveransprecision.
Bland stora kunder till Pallco kan nämnas IKEA, Kinna, Invacare, Sapa och Schneider.

Volymprodukter
Pallcos styrka är volymprodukter i linjeflöde med efterföljande ytbehandling och packning. Maskinparken består av rullformningslinjer, automatstansmaskin, kantvik, automatpressar, robotsvetsar, pulverlackering och monteringslinjer.
Pallco hjälper kunderna med ansvaret över förädlingskedjan, vilket möjliggör högre lönsamhet och en större plattform. Förädlingen genomförs i fabriksytor på 35 000 kvadratmeter.

En partner till kunderna
– Vi vill vara en partner till våra kunder och hjälpa dem med allt ifrån tekniken till logistiken. Vi har en teknikavdelning som är väldigt uppdaterad och en avdelning som bara jobbar med logistikfrågor och planering, berättar Therése Bomberg och fortsätter:
– Vi har nyligen gått igenom en stor förändring och går ifrån produktionsfokus till kundfokus eftersom vi vill uppfattas som en komplett leverantör. Vi har satsat på en ny teknikgrupp och förstärkt säljsidan med två nya säljare. Själv är jag ny i rollen som HR-chef, ett tecken på att vi går ifrån maskinfokus till humanfokus. Vi vill ta tillvara på våra medarbetare och se dem som en tillgång i större utsträckning än tidigare. Det är inte många företag i vår storlek som satsar på en HR-chef, säger Therése Bomberg avslutningsvis.