Lör 20 apr / År 42 / Nr 1 2024

En rikstäckande stålleverantör med ett brett sortiment

Stena Ståls verksamhet består av två ben – handel & service och industrikomponenter.
Företaget i Älmhult, som är inriktat på handel & service, startades 2005 och sysselsätter tio anställda.

Stena Stål är en rikstäckande stålleverantör med ett brett sortiment av balk, armering, rör, plåt, stångstål, rostfritt, verktygsstål, legerat konstruktionsstål, smide och gjutgods.
Företaget ingår i Stena Metallkoncernen, som bedriver verksamhet på cirka 250 platser i 14 länder.
Stena Stål i Älmhult tillhör Region Syd, som består av filialer i Göteborg, Kalmar, Helsingborg och Älmhult.
– Vi är nischade mot byggbranschen, som är vårt absolut största segment, och vår filial täcker Kronobergs län och Blekinge, berättar Thomas Berg, platschef på Stena Stål i Älmhult.
Stena Stål är en stålleverantör som med kompetens och personligt engagemang utvecklar innovativa helhetslösningar tillsammans med kunderna. Företaget fokuserar nära samarbeten med ett personligt engagemang och enkelhet.

Hård konkurrens
– Konkurrensen är tuff i branschen. Efter lågkonjunkturen har vi inte kunnat hämta upp marginalerna, som vi hade innan. I tonnage sett säljer vi lika mycket nu som vi gjorde innan, men vi har svårt att få med oss marginalerna. Kunderna är mer prismedvetna nu än vad de var förr och är bättre på inköp helt enkelt. Våra största konkurrenter här i regionen är Tibnor och BE Group, berättar Thomas Berg.
För Stena Stål är det naturligt att arbeta med ständiga förbättringar. Hela verksamheten har miljö- och kvalitetscertifikat enligt ISO 14001:2004 och ISO 9001:2008. Företaget arbetar konkret med att minska klimatpåverkan genom att effektivisera och minska de
stora utsläppskällorna som el, uppvärmning och transporter.

Duktiga på service
– Det vi är riktigt bra på är service till kunderna. Vi får en order ena dagen och levererar nästa dag med egna lastbilar. Vi har kontoret och lagret i nära anslutning till varandra och kunderna kan själva hämta material om de vill. Snabb service är vår styrka, säger Thomas Berg.
Framtidsvisionen för Thomas Berg är att företagets verksamhet ska växa och att man ska ta större marknadsandelar.
– Vi ska bredda vårt sortiment och ta in tunn- och bandplåt och även lyfta specialstål och verktygsstål i den här regionen. Vi ska sälja hela vårt sortiment och bli en bredare leverantör, säger Thomas Berg.
Stena Stål har totalt cirka 400 anställda och omsättningen ligger på cirka 1 550 MSEK (09/10). Koncernen har 12 lager och försäljningskontor på 20 platser i Sverige och ett lager och försäljningskontor i Moss i Norge.