Mån 15 apr / År 42 / Nr 1 2024

En specialist på lantbruksmaskiner i Romakloster

Pajse Maskin AB i Romakloster på Gotland är företaget som har specialiserat sig på reparationer och försäljning av reservdelar till lantbruks- och entreprenadmaskiner.
Företaget etablerades 2002 av bröderna Tommy och Mikael Liljegren.

Nära till snabb service och att fixa det mesta för kunderna är ledorden för bröderna Liljegren.
– Vi arbetar med service, reparationer och tillverkning samt kundanpassade maskiner mot lantbruk, entreprenadföretag och industrier. Då kan vi få en jämnare arbetsfördelning och bra tillgänglighet under de olika säsongerna, säger Tommy Liljegren.
Pajse Maskin grundades 2002, men idén till företaget föddes redan på 90-talet då Mikael började reparera, utveckla och anpassa lantbruksmaskiner hemma på det egna jordbruket under namnet Pajseverkstan. Idag utförs allt från konstruktioner av maskiner och hjälpmedel till reparationer. Företaget säljer också hydraulkomponenter, däck, reservdelar, batterier och mycket mer.
Pajse Maskins mekaniker har lång erfarenhet av alla former av reparationer och underhåll. Det kan gälla motorer, chassin, plåt, hydraulik, däck, drivning, styrning, ja de löser det mesta.

Produktutveckling
Under åren har företaget även utvecklat en rad olika produkter, till exempel självgående fodervagnar på hjul, elevatorer, rivarbord, ensilagepackare, djurhanteringsutrustning och ett mobilt planlager. Sedan 2007 sker produktutvecklingen på systerföretaget Pajse TeknikUtveckling AB, som också sköter försäljningen av de färdiga maskinerna.
VD och ansvarig för utvecklingsbolaget är Micke och brodern Tommy, som kom in i bolaget 2003, är numera VD och ansvarig för Pajse Maskin AB. Genom att de båda företagen tar hand om varje steg i tillverkningen från ax till limpa så får den slutliga produkten den kvalitet som krävs.

Större enheter
– Allt går mot större och mer avancerade enheter. Det gäller att hänga med i utvecklingen, men samtidigt måste kunskapen om äldre maskiner finnas, säger Tommy.
Pajse Maskin AB omsätter idag cirka sju-åtta miljoner kronor och sysselsätter sju anställda.
– Vi är ett gäng med olika utbildningar och erfarenheter. Det är därför vi kan utföra jobb som service av olika fordon och maskiner, underhåll, smide, tillverkning, anpassning och ombyggnad, däck och hydraulik, säger Tommy Liljegren avslutningsvis.