Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

En verktygsmakare i Värnamo med vind i seglen

PE Plast i Värnamo startades i nuvarande form av Patrik Ekwall i januari 2009 och sysselsätter idag elva anställda.
Företaget formgjuter i plast och cirka 60 procent av produktionen går till bilindustrin.
Innan semestern ska PE Plast ta fram mer än 20 nya verktyg och det är en ansenlig mängd för ett så litet företag.

Utvecklingen för PE Plast har varit mycket bra sedan Patrik Ekwall tog över verksamheten.
– Vi har haft en stadig ökning och ett positivt resultat hela vägen. Trots att vi fick skriva av en hel del på Saab så klarade vi hela den avskrivningen utan att göra minusresultat och det är vi naturligtvis väldigt glada för.
PE Plast AB är ett termoplast-bearbetande företag, vars huvudsakliga verksamhet är att formspruta tekniskt gods till främst bilindustrin. Företaget levererar produkter till kunder över hela Europa och indirekt även till Nordamerika och Brasilien.

Verktygstillverkning
Verksamheten innefattar även verktygstillverkning för både prototyper och serietillverkning.
PE Plast har ett stort nätverk av verktygsmakare, som klarar att leverera verktyg med korta ledtider. Nätverket ger PE Plast fördelen att samarbeta med många olika underleverantörer av verktygskonstruktion.
– Vi är ett litet kompetent företag med korta beslutsvägar och vi är certifierade enligt ISO 9000, ISO 14001 och ISO TS 16949, som bilindustrin kräver, berättar Patrik Ekwall.

En ljus framtid
PE Plast har i dagsläget en mycket god orderingång och Patrik Ekwall ser ljust på framtiden.
– Under våren har vi mer än 20 nya projekt och med projekt menar jag nya verktyg, som nya eller befintliga kunder har tagit fram ritningar på. Vi ska ta fram dessa verktyg innan semestern och drygt 20 nya verktyg är väldigt mycket för ett litet företag som detta. Vi har också tagit steget ut att köpa verktyg direkt från Kina, vilket gör att vi kan erbjuda mycket konkurrenskraftiga priser. Detta uppskattas naturligtvis av kunderna, säger Patrik Ekwall.
PE Plast AB omsatte cirka 19 miljoner kronor 2011 och Patrik Ekwall har som mål att företaget ska vara dubbelt så stort om fem år.