Tis 5 jul / År 40 / Nr 3 2022

Eskilstunaföretag med sikte på en global marknad

Eskilstunaföretaget EQPack tillverkar och säljer kundanpassat industriemballage, i huvudsak kanal plast, för den svenska och europeiska marknaden. C:a 70 % av företagets produktion är i dag relaterad till fordonsindustrin.

EQPak bildades 1992, och då som nu var verksamheten inriktad på emballageprodukter. 2006 förvärvar företagets vd Jan Oveby samtliga aktier och blir ensam ägare. Verksamheten har vuxit såväl när det gäller produktportfölj som geografiskt, och i dag har man hela Europa som marknad med ambitionen att på sikt även etablera sig utanför Europa.
– Vår mission är att kundernas produkter efter en transport skall vara i samma skick när de kommer fram som när de lämnade kunden, säger Jan Oveby, vd och ägare till EQPack i Eskilstuna. Vi tillhandahåller såväl standard- som skräddarsydda emballagelösningar med utgångspunkt från varje specifik kunds önskemål, krav och behov.

Prototypframtagning och produktion
EQPacks huvudsakliga verksamhet i dag är tillverkning av kundanpassat industriemballage i kanalplast (wellpapp i plast), för att t ex separera gods i pallar med krage. En del är standardemballage, men mycket är kundanpassat. För att kunna tillgodose efterfrågan på skräddarsytt emballage har man ett speciellt skärbord där man kan utföra såväl prototypframställning som produktion av specialemballage.
– Vi har även agenturen och rättigheterna i Sverige för engelska Green Light Products Ltd, som är en luftkudde för emballageutfyllnad. Här förfogar vi över både maskinerna och filmen som emballaget tillverkas av. Filmen är för övrigt biologiskt nedbrytbar, vilket är unikt, säger Jan Oveby.

Förvärv och innovativa ideer
Nyligen förvärvade EQPack produktions och patenträttigheterna till den nationellt och internationellt välkända lättviktspallen ”Solidpallen”.
– Syftet med förvärvet är att bredda såväl verksamhet som kundbas. Dessutom har vi en del innovativa idéer om pallen, och dessa kommer att presenteras senare under våren, säger Jan Oveby.

”Solidpallen” öppnar dörren för global framgång
Jan Oveby ser ljust på framtiden för EQPack.
– Vi har nyligen investerat i en ny produktionsanläggning, vilket ökar kapaciteten. Därtill öppnar ”Solidpallen” dörren till den globala marknaden, och genom att den är patenterad i 22 länder ser jag en stor potential på den internationella marknaden för denna produkt, avslutar Jan Oveby.