Mån 22 apr / År 42 / Nr 1 2024

Ett åkeri i Rättvik med rötter i 1920-talet

Bengt Werpers Åkeri AB i Rättvik är ett flexibelt åkeri med kunnig personal och bred verksamhet.
Det anrika familjeföretaget drivs idag av syskonen Andreas och Erik Werpers samt Maria Werpers Dahl.

Ursprunget till företaget grundades redan 1929 då de nuvarande ägarnas farfar Anders Werpers köpte sin första lastbil. Han körde mestadels timmer åt Stora Timmer, ved till Kullsberg och hö för en timpenning på 75 öre.
Under andra världskriget blev det brist på bränsle och då kördes det på gengas. Ungefär samtidigt, 1940, var Anders med och bildade Rättviks Lastbilscentral.
Werpers Åkeri AB bildades 1970 då Anders son Bengt Werpers tog över verksamheten. 2005 blev det generationsskifte för tredje gången i åkeriet då syskonen Werpers tog över företaget. Åkeriet sysselsätter idag 29 anställda och förfogar över 16 enheter.
– Vi kör miljötransporter, det vill säga hushållsavfall i fyra dalakommuner, Rättvik, Leksand, Gagnes och Säter. Vi transporterar även verksamhetsavfall åt företag och privatkunder, berättar Andreas Werpers.

Jobb med kvalitet
På Werpers Åkeri är man mån om att jobben blir utförda som man kommit överrens om. Detta gör att det blir små driftstörningar.
Marknadsföringen sker bland annat via den lastbilscentral som Werpers är delägare i, men framför allt genom åkeriets fordon och dess logotyper som syns på vägarna.
– De anställda är också en viktig del i marknadsföringen eftersom de är våra ambassadörer för företaget. De gör ett bra jobb så att kunderna återkommer, säger Andreas.

Högsäsong under semestern
Högsäsongen för åkeriet infaller under sommaren och framför allt under semesterveckorna.
– Rättvik är ju en turistort och under semestern fördubblas invånarantalet. Under vecka 31 då Classic Car Week går av stapeln blir det enormt mycket folk och det innebär mycket jobb för oss, konstaterar Andreas.
Classic Car Week startades 1992 för att samla alla som var intresserade av gamla bilar till en gemensam vecka i Dalarna. Idag har det blivit Sveriges största träff för familjer med stort bilintresse.

BeWe Bränsle
Sedan 1997 driver Werpers också dotterbolaget BeWe Bränsle AB i Rättvik.
– Vi säljer och distribuerar villapellets till kunder i bland annat Mora, Orsa, Hedemora, Falun och Borlänge, men mest runt Siljan, berättar Andreas.
BeWe Bränsle har blivit känt för hög kvalitet och service från första telefonsamtal till leverans.
Företaget är återförsäljare till Neova och Dalapellets.
Andreas ser ljust på framtiden för Bengt Werpers Åkeri och BeWe Bränsle.
– Ja, det finns mycket att göra inom miljöområdet och vi ser många affärsmöjligheter, säger han.