Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

Ett bokbinderi med erfarenhet och hög kvalitet

Året var 1978 då Hans-Erik Taxén och Ulla Johansson startade Föfab i Västerås. Verksamheten startades i mindre skala med kuvertering och förpackningstjänster.
Idag erbjuder företaget heltäckande lösningar inom bokbinderi och distributionstjänster.

Sedan starten har Föfab kontinuerlig följt med i utvecklingen och uppdaterat och moderniserat den maskinella utrustningen för såväl plastkuvertering och adressering som ibladning och data.
2005 införskaffade företaget ett komplett, moderna bokbinderi med skärmaskiner, falsmaskiner och klammermaskiner.
Föfab (Företags- och Föreningsservice AB) sysselsätter idag cirka 20 anställda.
– Utvecklingen har gått rakt uppåt sedan starten, men de senaste tre åren har det gått nedåt. Marknaden har tyvärr svängt i den grafiska branschen åt det negativa hållet, säger Hans-Erik Taxén.
Föfab vänder sig mot tryckerier, bok- och tidningsförlag och upptagningsområdet är hela Sverige. Företaget har även kunder i Norge, Finland, Danmark och Tyskland.
– När utländska tidningar ges ut i Sverige kan vi få uppdraget att göra limbindningen. Därefter skickar vi de färdiga tidningarna till TIDSAM för distribution till kiosker och affärer, berättar Hans-Erik Taxén.

Kvalitetssystem
Föfab jobbar med ett internt kontrollsystem. Vid varje arbetsmoment tas produktions- och kontrollexemplar för att säkerställa kvaliteten genom hela produktionen. Företagets medarbetare har en lång erfarenhet inom grafisk produktion och att ta ansvar är en självklarhet för dem.
Maskinparken servas och underhålls regelbundet av personal som är väl förtrogna med alla maskinerna.
Föfabs nya limbindare togs i produktion i maj 2006. Den är utrustad med 32 klämbackar och 18 iläggare som samtliga är utrustade med opti-kontroll för att säkerställa att arken inte blandas. Topphastigheten är 8 000 ex per timme.
I samband med plastning kan man blada i upp till sex bilagor, beroende på storleken på bilagorna. Man kan också limma bilagor på tidningens fram- eller baksida, eller under omslaget.
Följande olika alternativ finns för adressering i samband med plastning:
• direkt på huvudprodukten
• på adressbärare/följebrev
• på plasten (med eller utan vit stripe)
• det är också möjligt att lägga till avsändare och portobeteckning i samband med adressering
– Vi är hyggligt prisbilliga och vi gör ett mycket bra kvalitetsjobb, det är ingen tvekan om den saken. Vi har en genuin kunskap när det gäller distribution, som plastkuvertering till exempel. Det har vi arbetat med i snart 35 år så vi vet vad vi håller på med, konstaterar Hans-Erik Taxén.

Hård konkurrens
Hans-Erik Taxén märker att konkurrensen är hård mellan alla bokbinderier och distributörer.
– Ja, det är stentufft. Vi konkurrerar med alla och alla konkurrerar med oss.
Förfab marknadsför sig bland annat genom sina säljare, men företaget har många trogna kunder tack vare gamla meriter.
– Vi har funnits med länge och är kända, men vi måste vara med och ”hugga” på kunderna ändå. Om någon konkurrent är tio kronor billigare så byter kunderna bokbinderi, säger Hans-Erik Taxén.