Tis 29 nov / År 40 / Nr 4 2022

Ett familjeföretag med lång erfarenhet av panncentraler

Miljön står allt mer i fokus och då är Mekano i Malung AB ett företag i tiden. Redan 1979 satsade företagets ägare, Ulf Thors, på en produkt för förnyelsebart bränsle.
Idag tillverkar och levererar företaget panncentraler till både lantbruk, industrier och lokala energibolag.

Året var 1969 då Ulf Thors startade sitt företag Mekano i Malung som enskild firma. Verksamheten bestod då av svets- och reparationsarbeten på skogsmaskiner.
Sedan oljekrisen 1979 handlar det bara om tillverkning av värmecentraler för Mekano.
– Vi tillverkade små centraler för villabruk under några år, men 1983 tog vi fram en större panncentral för lantbruk. Under åren som gick sedan gick det upp och ner inom energipolitiken. I början av 1980-talet och i början av 1990-talet visste man inte vad man skulle värma med, kärnkraft, olja eller värmepumpar. Under senare delen av 1990-talet började det ta fart ordentligt och sedan har det bara ökat för oss, berättar Ulf Thors.
Expansionen har medfört att Ulf har gjort utbyggnad av verkstaden i princip varje år under 2000-talet. Idag förfogar man över en lokalyta på drygt 2.000 kvadratmeter.

Importerar från Finland
Pannorna, som ingår i Mekanos nyckelfärdiga fastbränsleanläggningar, importeras från Finland. Man hjälper även till med montering och uppstartning av panncentralerna på plats hos kunderna.
Företaget har en mycket tät organisation, vilket innebär att all utveckling, konstruktion och byggnation sker i den egna fabriken.
– Det är det enda hållbara att vara med i hela kedjan. Automatiken är uppbyggt på en pekskärm och vi kan gå in via bredband och hjälpa kunderna härifrån. Vi kan se statusen på deras pannor var de än finns i världen, säger Ulf Thors.
Ju större pannor som Mekano har byggt desto längre tid tar det att bygga.
– Antalet pannor som vi har tillverkat har sjunkit, men vår omsättning har ökat. Snittet har legat på nio kompletta panncentraler per år och totalt har vi nu ett hundratal centraler ute. Vi har bland annat levererat en panna till Malungs kommun på tre megawatt, berättar Ulf Thors.
Bland andra nöjda kunder kan nämnas Hedemora Energi, Sörby Lantbruk AB i Västerås, Skyllbergs Industri AB i Åsbro, Lidaborgs Fågel AB i Vara, Jomala Energi AB på Åland och Malungs Folkhögskola.

Familjeföretag
Mekano är ett genuint familjeföretag där Ulf är ägare (50 procent) tillsammans med barnen Hans och Catarina (25 procent vardera). Hans har varit med i företaget sedan han började gå, enligt pappa Ulf, och Catarina är anställd sedan år 2000. Catarinas son, Andreas, som är 23 år och utbildad elektriker, har också gjort entré i bolaget och därmed jobbar idag tre generationer Thors i företaget.
Men Ulf, som idag är 68 år, har inte tänkt lämna skutan än på ett tag.
– Nej, jag ger mig inte så lätt, skrattar han.