Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Ett företag med spetskompetens inom svetsteknik

Sonstorps Mekaniska AB är ett renodlat legoföretag med inriktning på licenssvetsning av stora balkkonstruktioner, lyftverktyg och tryckkärl.
Företaget, som ligger i Hällestad i Finspångs kommun, sysselsätter 34 anställda.

Sonstorps Mekaniska grundades 1963 av Roger Sandberg som en hobbyverksamhet och han sysslade då främst med svarvning. I slutet av 1960-talet och i början av 1970-talet började företaget arbeta mer med svetsning och Roger Sandberg började anställa personal.
– De senaste tio åren har vi utvecklats väldigt mycket. Vi flyttade till vår nuvarande verkstad 1980 och då var det i princip bara en byggnad på cirka 500 kvadratmeter. Idag har vi fem verkstadslokaler, berättar Patrick Sandberg, företagets VD och son till grundaren Roger Sandberg.
Patrick började arbeta i företaget som svetsare 1987 och övertog VD-posten i maj i år.

Modern maskinpark
I företagets moderna maskinpark finns maskiner för svetsning, bockning och valsning, men även borrning, fräsning, stansning och svarvning.
Sonstorps Mekaniska har kapacitet att klara av alla möjliga projekt – stora som små och även CE-märkta produkter.
Kunder till Sonstorps Mekaniska får en projektledare som ansvarar för kundens produkt genom hela tillverkningskedjan från beställning till slutleverans. Detta täta samarbete är grunden till en långsiktig relation mellan kund/leverantör.

Några av de produkter som Sonstorps Mekaniska tillverkar på lego är:
• skiddar (bottenramar till turbiner)
• kontrollrum
• tryckkärl
• specialverktyg för turbinmontage
• mantlar
• båttvättar
• lyftverktyg
• plattformar

Återkommande kunder
Den största kunden till Sonstorps Mekaniska är Siemens, men i kundregistret finns också Alstom Power Sweden, Fortum Värme, BE Group, Cementa med flera.
– Vi har nu ett stort projekt på gång för Cementa i Skövde. Vi ska bygga ett stort tak till ett lager och bara stålkonstruktionen väger cirka 100 ton. Projektet kommer att starta i slutet av augusti och sysselsätta fyra-fem gubbar, berättar Patrick Sandberg.
Sonstorps Mekaniska satsar nu framåt och har bland annat investerat i en svetsrobot för 15-16 miljoner kronor. Företaget har totalt investerat för cirka 25 miljoner kronor de senaste åren.
– Vi ska utveckla oss och fortsätta vara konkurrenskraftiga. Vår vision är att vara 50 anställda i organisationen och det är vi nästan idag eftersom vi har ungefär tio inhyrda i företaget, säger Patrick Sandberg avslutningsvis.