Tor 26 maj / År 40 / Nr 1 2022

Ett framgångsrikt byggföretag i Dalarna

Byggföretaget HMB Construction AB startades 1994 i samband med sammanslagningen av PEAB och BPA.
Idag är bolaget ett av de 20 största byggföretagen i Sverige med cirka 200 anställda och en omsättning på mer än 600 miljoner kronor.

1993 köptes BPA Byggproduktion upp av skånska PEAB och förutsättningarna för de anställda i Dalarna förändrades väsentligt. De ville absolut inte styras från Skåne och valde därför att starta ett eget företag som skulle ha en lokal förankring med gedigen byggkompetens. 1994 öppnade de första kontoren i Leksand, Borlänge och Falun och verksamheten var igång.
HMB Construction AB har idag cirka 200 anställda och finns med kontor i Falun, Leksand, Borlänge, Gävle, Strängnäs, Eskilstuna, Uppsala, Västerås och Stockholm.
– Våra kunder uppskattar att vi är snabba och att vi har nära till beslut, säger Torbjörn Nilsson, VD på HMB Construction i Falun.

Bred verksamhet
HMB Construction jobbar med alla entreprenadformer såsom partnering, total-, general- och utförande entreprenader. Man utför entreprenader för bland annat bostäder, offentliga lokaler, industrier, sportanläggningar med mera. Företaget har till exempel byggt två äventyrsbad i Gävle och Borlänge.
– Just nu bygger vi om Egnellska huset på Myntgatan i Falun. Det är en gammal kulturbyggnad som byggdes i slutet av 1800-talet. Huset har brunnit två gånger och ägarna ville bevara den gamla fasaden. Det är cirka 15 man från HMB som jobbar där, berättar Torbjörn Nilsson.

Företagets motto
”Ingenting är omöjligt” är mottot för HMB Construction och företaget ryggar inte för att utföra specialprojekt.
HMB Construction har ett företagsanpassat kvalitets- och miljösystem som är uppbyggt enligt ISO.
Företaget är AAA-krediterat sedan 2002 enligt Soliditets Kreditvärdering – ett kvitto på att man har en välskött ekonomi.
2010 omsatte HMB Construction cirka 630 miljoner kronor.
Målet för företaget nu är att etablera flera mindre kontor, med samma struktur som tidigare, runtom i landet.
– Vi har konkurrens från stora, rikstäckande byggföretag som till exempel Skanska och PEAB samt jämnstora byggföretag och ett antal mindre aktörer, men vi ser ljust på framtiden för HMB Construction, säger Torbjörn Nilsson avslutningsvis.