Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

Ett Gnosjöföretag med lång erfarenhet av formverktyg

Östlings Verktygs AB i Gnosjö har konstruerat och tillverkat formverktyg i mer än 50 år och har idag kunder över hela Sverige inom den tillverkande plastbearbetande industrin.

Östlings Verktygs AB startades 1950 under namnet Östlings järnmanufaktur. Grundarens son Bernt Östling tog över företaget i början av 1980-talet och renodlade verksamheten sedermera till vad det är idag. Vid årsskiftet 2010/2011 gick Sven Sköld in som ny ägare.
Företaget sysselsätter idag 13 anställda och omsättningen för 2011 landade på 15,8 miljoner kronor.
– Vi har ett ganska brett omfång och tillverkar dels avancerade produktions- och 2K-verktyg, men också mindre prototypverktyg. Det sistnämnda enligt ett egenutvecklat koncept som vi kallar ”Snabba Verktyg”, berättar Sven Sköld.
Östlings kunder får en optimal kombination av erfarenhet, kompetens och en högteknologisk maskinpark. Företaget hjälper kunderna med design, funktionsanalys, snabba prototyper, snabba provverktyg, formsprutning, provning och uppmätning.

Bred kundkrets
Kunderna finns över hela Sverige inom den plastproducerande industrin. Företaget arbetar med utvecklingsavdelningar och formsprutare, tekniska konsulter och formgivare.
– Vi har en bred kundkrets och vänder oss mot både fordonsindustrin, förpackningsindustrin och medicinindustrin, där det är höga krav på tolerans och renhet. Det är en styrka för oss att vi har flera branscher i kundregistret. När det går bra för en bransch kan vi vara med där och om den skulle gå ned så kan vi vända oss mot en annan bransch. Vi har klarat oss utan att ha behövt varsla eller säga upp folk och vi har kunnat ha kvar personalen även under de här tröga tiderna de senaste åren, säger Sven Sköld.

Stor flexibilitet
– Vi har en stor flexibilitet och eftersom vi inte är så stora kan vi ha koll på verksamheten. Vi är med i svängarna och när vi ska ändra och justera så är vår litenhet en styrka, säger Sven Sköld.
Östlings ligger mitt inne i Gnosjö i ett av Europas mest omtalade industriella distrikt – Gnosjöregionen – och härifrån kommer den berömda Gnosjöandan.
– Gnosjöandan innebär att företagen har ett nära samarbete och ställer upp för varandra. Om jag har mycket att göra kan jag ringa till en kollega och få hjälp med vissa delar. Då samarbetar vi med samma projekt, men det är sådant som händer hela tiden, säger Sven Sköld.
Östlings hade ett ganska expansivt år 2011 då man gick från en omsättning på knappt 12 miljoner kronor till 15,8 miljoner kronor.
– Vi ska fortsätta att ha en modern och uppdaterad maskinpark. Det är en livsnödvändighet för att överleva i framtiden, säger Sven Sköld avslutningsvis.