Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Ett ledande el- och säkerhetsföretag i Motala

Elajo är ett av Sveriges ledande el & säkerhet, mekanik- och energiföretag med cirka 1 000 anställda och en omsättning på cirka 1 000 miljoner kronor.
Företaget i Motala har funnits i mer än 100 år under namnet Electra Installation och larmföretaget PJ-s Tele köptes av Elajo 2001.

– Tidigare hade vi två avdelningar i Motala, men nu har vi slagit ihop el- och säkerhetsavdelningarna till en avdelning. Idag gör vi i stort sett allt inom el – starkströmsarbeten, brandlarm och inbrottslarm, passagesystem och kameraövervakning, berättar Fredrik Staf, platschef på Elajo Elteknik i Motala.
Elajokoncernen startades 1958 i Oskarshamn och har idag verksamhet på ett 40-tal orter i Sverige. Koncernen består av två affärsområden – Elteknik och Mekanik/Energi. Dessutom ingår utbildningsbolaget Elajo Technical Education Center (ETEC).
Namnet Elajo kommer från grundaren Erik Lennart Josefsson i Oskarshamn.
Elajo Elteknik i Motala jobbar främst mot landstinget, kommunen, kriminalvården, fortifikationsverket, kommunala bostadsbolag och privata företag.
– Vi har drygt 200 serviceavtalskunder på brandlarm och inbrott och vi täcker ett område från Motala och norrut till Tjälmo ned mot Ödeshög och bort mot Mjölby, berättar Fredrik Staf.

En smal organisation
– Vi har en smal organisation och det innebär att om man har elproblem så är det bara en person att ringa till oavsett om det gäller larm eller verkstadsjobb. Man drunknar inte i något stort när man kommer till oss utan vi vill vara det lilla lokala företaget på orten, säger Fredrik Staf.
Konkurrensen på elmarknaden är stor i Motala – det finns många mindre aktörer som verkar i orten.
­– Motala har varit hårt utsatt av företagsnedläggningar och dylikt under en tid så det är en tuff bransch att driva i en sådan här stad. Men vi har varit lyckligt lottade och har flera projekt på gång framöver. Vi har mycket uppgraderingar på brandlarm på kommunens anläggningar, nya brandlarmsanläggningar på barnstugor och i dagarna har vi ett stort jobb åt landstinget. På Väderstad-Verken byggs det frenetiskt och där har vi också mycket jobb. Vi är fulltecknade året ut och det måste vara små projekt om vi ska hinna med ytterligare jobb, säger Fredrik Staf.
Elajo Elteknik i Motala har idag 15 anställda och framtidsvisionen är att vara ytterligare 5-10 personer på avlöningslistan om ett år.