Mån 15 apr / År 42 / Nr 1 2024

Ett ledande företag inom ortopedteknik

”Med nytänkande, unik kompetens och hög serviceanda ger vi våra kunder kostnadseffektiva speciallösningar för ett bättre liv”.
Det är affärsidén hos Aktiv Ortopedteknik.

Som företagsgrupp arbetar Aktiv Ortopedteknik gemensamt för att vara ledande inom ortopedtekniken i Sverige. Verksamheten går ut på att utforma och tillverka ortopedtekniska produkter som ger funktionshindrade människor möjlighet till ett friare och mer aktivt liv.
Aktiv Ortopedteknik vill vara ett serviceinriktat företag, där kunderna ska känna trygghet.
– Många av våra patienter är stamkunder eftersom de kanske har blivit amputerade eller har en livslång funktionsnedsättning. De har alltid samma handläggare och träffas på samma ställe istället för att bli skjutsade fram och tillbaka som i övriga vården, säger Martin Porelius, VD på Aktiv Ortopedteknik i Falun.
Företagen i Aktivgruppen drivs enligt ett franchisingkoncept och består av nio fristående aktiebolag med verksamhet på 21 orter i landet. Totalt sysselsätts cirka 200 anställda i organisationen.

Kunskap och erfarenhet
Alla yrkeskategorierna utbildas vid ett flertal tillfällen varje år, externt och internt. Man har också ett omfattande erfarenhetsutbyte bolagen emellan. Det gör att Aktiv Ortopedteknik kan leverera lösningar som baseras på gedigen kunskap, stor erfarenhet och ett i många fall avgörande nytänkande.
Bland produkter kan nämnas:
• Ben- och armproteser
• Ortoser
• Sitthjälpmedel, sitsar m.m.
• Skor
• Fotbäddar
• Bröstproteser
• Kompressionsstrumpor och stödstrumpor
– Hjälpmedlen har förändrats mycket under åren. Förr handlade det till exempel om klumpiga skor, tunga skenor och tråkiga material. Idag erbjuder vi högteknologiska produkter, som datastyrda protesknäleder och produkter med kolfiber som inte väger mycket. Det kommer nyheter hela tiden, säger Martin Porelius.

Öppnades 1968
Den ortopediska avdelningen har funnits på Falu Lasarett sedan 1968 och ombildades 1996 till Aktiv Ortopedteknik i Dalarna AB. Här tillverkas och utprovas olika typer av hjälpmedel som kan behövas vid sjukdom eller en funktionsnedsättning – allt från specialanpassade fotbäddar till ben- och armproteser.
Förutom verksamheten i Falun åker personal även till Avesta, Ludvika och Mora en gång i veckan för att ta emot patienter.
Aktiv Ortopedteknik i Falun sysselsätter 22 anställda på lasarettet och fem i butiken.
– Vi behövs mer och mer, men tyvärr har Landstingen dålig ekonomi och det är lätt att dra in på hjälpmedelsbudgeten. Marknaden kommer att finnas kvar och hjälpmedlen blir bättre, men frågan är vem som ska betala. Blir inte Landstingens ekonomi bättre finns det en risk att försäkringsbolag eller patienten själv får gå in på ett annat sätt än vad vi är vana vid idag, säger Martin Porelius.