Mån 22 apr / År 42 / Nr 1 2024

Ett mångsidigt arkitektkontor i Växjö

LBE Arkitekt medverkar i alla steg från första idé och första kalkyl till ett färdigt hus och man arbetar med allt från offentliga byggnader och bostäder till skolor, industrier och biografer.
Företaget startades i nuvarande skepnad 1994 och har idag 17 anställda.

– Vi är ett blandat lag av arkitekter och byggnadsingenjörer som jobbar med allt från utredningsskisser och idéer till färdiga hus. Vi jobbar ofta med hela processen, men ibland är vi bara med i idéstadiet eller i byggstadiet, berättar Mats Elgström, VD på LBE Arkitekt.

Återkommande kunder
LBE Arkitekt har många återkommande kunder, bland annat SF Bio, som man ritar biografer till.
– Vi har gjort biografer i Växjö, Malmö, Jönköping och Lilleström utanför Oslo och just nu arbetar vi med en anläggning i Västerås. Vi har även gjort skisser på en stor anläggning i Oslo. Det blir också ganska mycket ombyggnader av biografer över hela Sverige, berättar Mats Elgström.
Bland andra återkommande kunder kan nämnas bland annat Vöfab, Kärnhem, Volvo, Norrporten, Trivselhus, Nordea, Statens Fastighetsverk och Växjöhem.
– För Kärnhem arbetar vi nu med projekt i Norrköping, Linköping och Eskilstuna och dessa har vi tagit hem på tävlingar, berättar Mats Elgström.

Stamkunder på SJ
Basen för LBE Arkitekt är Växjö, men upptagningsområdet sträcker sig över hela Sverige. När det gäller biografer är Umeå den nordligaste orten som företaget har arbetat i.
– Eftersom vi är miljödiplomerade så åker vi mycket tåg. Man kan säga att vi har blivit stamkunder på SJ, skrattar Mats Elgström.
Förutom traditionellt arkitektarbete arbetar LBE Arkitekt med kontroll, besiktning, byggledning, undervisning och kontrollansvar enligt PBL.
Mats Elgström är mycket intresserad av stadsbyggnad.
– Just nu arbetar vi med flera projekt, där det inte handlar om bara en enda byggnad utan en helhet. Det är mycket spännande, säger han.

Växjö – en expanderande stad
Växjö har under en lång tid varit en framåt stad som har expanderat starkt.
Mats Elgström:
– Procentuellt sett så är Växjö kanske den kommun som växer mest i Sverige just nu. Politikerna har tagit ett beslut om att staden ska öka ytterligare med 2 000 invånare om året. Man är väldigt expansivt inriktad och det gör att det händer väldigt mycket. Universitet har betytt mycket för staden och där har vi haft en hel del jobb.
LBE Arkitekt AB är medlem i Svenska Teknik & Designföretagen och trippel-A diplomerad varje år sedan 2005.