Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Ett miljömedvetet pressgjuteri i Vrigstad

AB Lundbergs Pressgjuteri i Vrigstad i Jönköpings län grundades 1947 och har under åren skaffat sig en gedigen kunskap om pressgjutning.
– Vi är inte störst i Sverige och vi kanske inte kan vara först, men vi ska vara snabba på att prova det nya, säger företagets VD Cajsa Lundberg, som är tredje generationen ägare av familjeföretaget.

Lundbergs Pressgjuteri grundades av Cajsas far och farfar för 65 år sedan. 1993 började hon arbeta i företaget och sedan år 2000 innehar hon VD-posten.
– Vi tillverkar pressgjutna produkter och bearbetar dessa och levererar till svensk exportindustri och även utomlands. Ungefär hälften av det vi producerar läggs på en utländsk lastbil, berättar Cajsa Lundberg.
Cirka 40 procent av produktionen går till elektronik- och telekombranschen, 20 procent till maskinbyggare, 15 procent till handikapphjälpmedel och 15 procent till bilindustrin (tunga fordon).
Sedan starten för mer än 60 år sedan har Lundbergs skaffat sig en gedigen kunskap om pressgjutning. Företagets yrkeskunnande i kombination med ett brett kontaktnät av duktiga verktygsmakare, ytbehandlare och andra underleverantörer gör att företaget kan erbjuda sina kunder totalleveranser av högkvalitativt pressgjutgods i aluminium och zink.
Den moderna maskinparken består av åtta pressgjutmaskiner från 80 till 660 tons låskraft med Shot Control-teknik, vilket ger full övervakning över hela skottskedet.

Satsar på miljöfrågor
Cajsa är mycket miljömedveten och Lundbergs har satsat mycket på energi- och miljöfrågor.
– Ja, där ligger vi långt framme. Om man tittar på koldioxidutsläppen internationellt så ligger vi överhuvudtaget bra till i Sverige inom gjuteribranschen. Enligt Svenska Gjuteriföreningen släpper vi ut endast 113 kilo CO2 per ton gjutgods i Sverige vid gjutning av aluminium. Detta kan jämföras med till exempel Italien där man släpper ut 831 kilo och Indien där man släpper ut hela 1726 kilo CO2/ton gjutgods.
Lundbergs arbetar i enlighet med ISO 9001:2000 och kvalitetsarbetet är en naturlig del i företagets verksamhet.
För att värna om miljön har företaget bland annat slutna reningssystem för att inte släppa ut något processvatten.
– Vi gjuter med högvakuum för att optimera hållfasthet samt försöka bemästra svetsbart pressgjutgods i aluminium.

Hög automatisering
Lundbergs har en god ekonomi och investerar allt i egengenerat kapital. Företaget har växt mycket det senaste året och de senaste två-tre åren har man automatiserat mycket i bearbetningen.
– Jämfört med andra företag i vår storlek så är vi högt automatiserade inom bearbetning. Det har gjort att vi har tagit större marknadsandelar och vi klarade oss bra under lågkonjunkturen. Vi har ökat vår omsättning med 100 procent och blev dubbelt så stora 2011. Nu är vårt mål att permanenta den här nivån, säger Cajsa.
Lundbergs Pressgjuteri sysselsätter cirka 45 anställda och omsatte drygt 60 miljoner kronor 2011.