Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Ett personligt bostadsbolag i Orsa

Orsabostäder är ett kommunalt bostadsföretag som ägs av Orsa kommun.
Bolaget har idag 760 lägenheter och ett 50-tal lokaler.
– Vi kan anpassa oss efter vad kunderna vill ha och har nära kontakter med hyresgästerna, säger Jan Kans, VD på Orsabostäder.

Orsa, som ligger i norra delen av Siljansbygden, har cirka 7.000 invånare. Orsas fördelar som boendemiljö är det vackra kulturlandskapet, nära till riktigt bra bad, skidåkning i toppklass och vacker natur/vildmark, nästan oavsett var i kommunen man bosätter sig.
– Allt handlar om att hitta sitt lilla smultronställe där man kan andas och leva. Med dagens IT-teknik kan man bo och jobba i en liten ort som Orsa, men ändå vara anställd i ett stort företag i en större stad, säger Jan Kans.

Boende efter behov
Orsabostäder har ett nära samarbete med kommunen, vilket ger bolaget möjligheten, i tid och planering, att erbjuda ett boende efter alla olika behov.
Orsabostäder vill ge kommunens invånare en möjlighet att bo kvar i Orsa vare sig man är ung, gammal eller en kärnfamilj. Bolaget har idag 760 lägenheter i Orsa. Allt från små 1:or i centrum till 4:or med radhuskänsla.
– Utvecklingen har gått upp och ner för oss sedan starten när Stiftelsen hyreshus ombildades till aktiebolag 1996. Under en period var det väldigt svårt att hyra ut lägenheter och man pratade om att riva. Sedan vände trenden i mitten av 2000-talet. 2004 och 2005 blev det fullt och 2010 byggde vi nytt. Och nu ska vi fortsätta att bygga nytt. Orten har inte växt, men den typen av boende som vi erbjuder blir mer och mer attraktivt, säger Jan Kans.

Nära kontakter
Orsabostäder har elva anställda och det tycker Jan Kans är en lagom nivå på bolaget.
– I och med att vi är så små så är vi snabba och lätta att ha att göra med. Vi kan anpassa oss efter vad kunderna vill ha och kommer nära i kontakt med hyresgästerna. Jag som VD får många samtal från kunder och det är inte så vanligt hos större bolag.

Pris för bra underhåll
Hyresgästerna hade inte alltid så bra syn på Orsabostäder tidigare, men det har vänt sedan Jan Kans blev VD för 3,5 år sedan.
– Ja, vi har klättrat upp rejält. Vi fick pris 2010 av HBV, som är bostadsbolagens gemensamma inköpsbolag, för att vi hade handlat bäst inom underhåll av alla bolag i hela Sverige. Vi brukar underhålla för 5-6 miljoner kronor ett normalt år, men 2010 gjorde vi underhåll för 13 miljoner kronor, berättar Jan Kans.

Nya bostäder
2012 ska Orsabostäder börja bygga 16 nya lägenheter nere vid Orsas strand. Man har även planer på nybyggnationer av lägenheter i centrum.
– Vi bygger bara hus av trä, som är det mest effektiva sättet att bygga. Man kan inte klaga på att vi släpper ut en massa koldioxid och dessutom är det en helt annan miljö och mycket behagligare att bo i trähus, säger Jan Kans.
Marknadsföring är A och O för alla företag och det gäller även bostadsbolag.
– Vi marknadsför oss genom att vi syns och hörs på olika sätt. Vi har bland annat varit i Helsingfors och hållit föredrag om trähus. Och Orsa kommer att få mycket reklam i höst då SVT sänder åtta timmar med Kalle Moraeus. Det är värt många miljoner kronor om man skulle köpa den reklamtiden själv, säger Jan Kans avslutningsvis.