Mån 15 apr / År 42 / Nr 1 2024

Ett välkänt företag i radiatorbranschen

Sigarth AB i Hillerstorp, och speciellt varumärket Monclac, är välkänt i radiatorbranschen, framför allt för sina tidsbesparande och stabila upphängningssystem för radiatorer.
Företaget utvecklar och tillverkar även andra tillbehör för värme- och ventilationssystem.

Sigarth AB grundades redan 1955 av bröderna Sigurd och Lennart Hageberg, därav namnet Sigarth. De ägde företaget fram till 1999 då bolaget såldes till koncernen Midway Holding AB med säte i Malmö.
Sigarth AB har ett försäljningsbolag i Tyskland samt produktionsenheter i Polen och Turkiet. Detta gör att det finns möjligheter för de anställda att arbeta med internationella kontakter, vilket är utmanande och spännande för de anställda.
– Vi tillverkar konsoler och tillbehör till radiatorer och vi är självförsörjande som plåt- och plastindustri, berättar Pernilla Strandberg, personalansvarig på Sigarth AB i Hillerstorp.

Nära samarbete
Sigarth AB har sedan länge ett nära samarbete med radiatortillverkarna i Europa, vilket är förutsättningen för företagets aktiva produktutveckling. Cirka 85 procent av produktionen går på export.
Kunder är radiatortillverkare, som bland annat Rettig Group, som tillverkar och säljer ledande varumärken när det gäller radiatorer för vattenburen centralvärme och eluppvärmning, golvvärmesystem, termostater och ventiler.

Produktionsrationalisering
– Vårt mål är att hela tiden sträva efter en optimal effektivitet i alla våra produktionsprocesser och vi arbetar därför intensivt med att ständigt söka nya och effektiva produktions- och arbetsmetoder, säger Pernilla Strandberg.
2010 investerade Sigarth i en helautomatisk presslinje för att på så sätt effektivisera tillverkningen av vinkelkonsoler för en ny stor kund. Investeringen i en ny 300-tons Zanipress ökade outputen för antalet konsoler till det tredubbla samtidigt som man minskade tiden för materialbyte med närmare 50 procent.
Sigarth är kvalitetscertifierat enligt ISO 9001 och miljöcertifierat enligt ISO 14001.
– Sedan millenniumskiftet arbetar vi enligt en egen standard för ständiga förbättringar och sedan 2008 också med 5S och Sex sigma. Det är viktigt att låta medarbetarna vara med för att resultaten ska bli så effektiva som möjligt och för att få med sig deras engagemang, menar Pernilla Strandberg.

Kvalitet och närhet
– Fördelen med oss är att vi levererar produkter med hög kvalitet och att vi har närhet till våra kunder. Vi är alltid med i ett tidigt skede och samarbetar med kunderna vid framtagning av nya produkter. Dessutom har vi varit med länge i branschen och det gör att vi har stor erfarenhet, säger Pernilla Strandberg och tillägger:
– Vi har även möjlighet att vid behov ta fram nya produkter åt nya kunder då vår utvecklingsavdelning ständigt arbetar med nya idéer och hjälper kunderna med allt från ritningar tills att de har produkterna i händerna.
Sigarth AB är ett företag i hjärtat av Gnosjöregionen – en region som har den största koncentrationen av små och medelstora tillverkningsföretag i norra Europa.
– Gnosjöandan är ett uttryck för att ingenting är omöjligt, det handlar om samarbete företag emellan, nätverkande och ett positivt synsätt. Vi har ett nära samarbete med skolor i trakten, då det är viktigt att elever kommer ut i industrivärlden och får möjlighet att praktisera det som de lär sig, säger Pernilla Strandberg.

Nya projekt
Inför framtiden har Sigarth AB mycket på gång.
– Förutom vägg- och golvkonsoler, som är våra kärnprodukter, arbetar vi med ett flertal produkter och projekt inom VVS och byggbranschen. Ett exempel på detta är vattensäkra skåp för tappvatten och golvvärme. Vi håller också på att etablera verksamheten i Turkiet, där vi idag har 25 anställda, berättar Pernilla Strandberg.
Sigarth AB i Hillerstorp sysselsätter cirka 50 anställda och i Polen arbetar cirka 25 personer.
Pernilla Strandberg har jobbat som personalansvarig i totalt 15 år och började jobba på Sigarth i Hillerstorp 2007. Innan dess arbetade hon med personalfrågor på Thule Sweden AB.