Tor 20 jun / År 42 / Nr 3 2024

Ett världsledande företag på sågskydd i Mullsjö

Engtex i Mullsjö är ett världsledande företag på sågskydd och har ett mycket stort tekniskt kunnande.
Företaget deltar aktivt i utveckling och tillverkning av mycket avancerade produkter.

Ursprunget till Engtex startade 1939 som ett konfektionsföretag och på 1970-talet skapades Eiser Textilindustri. Under den här tiden började den första tekniska textilen komma.
Kjell Eng, som arbetade på företaget, bröt sig ut 1983 och grundade Engtex i nuvarande form.
Företaget är uppfinnare av det nya moderna sågskyddet och världsledande i branschen idag.
– Vår verksamhet är tillverkning av varptrikå, som används mycket inom teknisk textil. Vi tillverkar sågskydd till sågskyddsbyxor och det består av en väv av högpresterande fiber, som sammanställs med en speciell teknik. Detta exporterar vi bland annat till Kina och Nya Zeeland, berättar Magnus Windell, försäljningschef på Engtex.
Engtex vänder sig också mot beläggningsbranschen med armeringstextil, som har samma grundtyp som varptrikå fast inte de högpresterande garnerna.

PVC-tak
Företaget tillverkar också PVC-tak och tältdukar till bland annat lagerhallar och tält.
– Istället för att ha ett tjärpapptak kan man ha ett PVC-tak som har minst 30 års livslängd. Vår armeringstextil kommer till exempel att finnas i taket på Swedbank Arena i Stockholm. Vi gör ungefär åtta miljoner kvadratmeter om året av den här typen av textil, berättar Magnus Windell.
Andra affärsområden hos Engtex är produkter till beläggningsbranschen, bilindustrin, geotextil (asfaltsarmering) och reklamvepor (visual communication). När det gäller reklamvepor kan man göra upp till 5,4 meter breda vävar av lite tunnare material för att bland annat hänga på byggnader.

Avancerade produkter
Engtex deltar aktivt i utveckling och tillverkning av mycket avancerade produkter inom teknisk textil. Produktionen är optimalt anpassad till att arbeta med typiska tekniska material såsom polyester, polyamid, polyeten, glasfiber, aramid eller andra fibrer som har hög prestanda.
– Vi har en slimmad organisation och är snabba, men framför allt mycket tekniska. Vi samarbetar bland annat med högskolan i Borås och andra institut. Många företag kommer till oss när dom ska ha projekt inom teknisk textil, säger Magnus Windell.
Konkurrensen är ganska stor internationellt, inte minst från Kina och Korea, men även nere i Europa.
Med jämna mellanrum visar Engtex upp sina produkter på mässor. Företaget var på en stor teknisk textilmässa i Bombay i Indien i höstas och på en mässa i Moskva i mars i år.

Kommande expansion
– Vi har för avsikt att expandera och försöker nu öka på USA-marknaden. Vi håller också på att bearbeta den ryska marknaden och har fått goda reaktioner därifrån, berättar Magnus Windell.
Magnus är i grunden textilingenjör och har jobbat som försäljningschef på Engtex sedan maj 2011.
Engtex, ägs idag av ett norskt bolag, och sysselsätter 52 anställda. Omsättningen ligger på cirka 120 miljoner kronor.