Mån 22 apr / År 42 / Nr 1 2024

EVI HEAT lanserar ny värmepumpmodell

Under vintern 2010- 2011 har EVI HEAT lanserat en ny värmepumpmodell, Geo Sun. Pumpen finns i två utföranden och i fem olika effektstorlekar. Dessutom finns solvärmepumpen Titan Sun för större fastigheter med effektbehov från 25kw till cirka 300kw. Det är ett helt nytt system, utvecklad i toppmodern teknik. Styrsystemet består för användaren av en 7 tums pekskärm som på ett lättförståeligt sätt kan användas, samtidigt som den inrymmer oändliga möjligheter till exakt styrning, kommunikation, loggning av information etc. etc. Under våren 2011 släpper EVI HEAT en APP som gör att användaren kan ha full kontroll på sin värmepump via sin mobil.

Verksamheten EVI HEAT AB ingår i koncernen EVI som är etablerat i Kungsängen (4 mil norr om Stockholm) och Vaggeryd (strax söder om Jönköping). Koncernen har ett drygt hundratal anställda. Inom koncernen finns tillverkning av hissdörrar, terminalbord och tom jumbotroner (bl.a. jumbotronen i Löfbergs lila hallen i Karlstad).
Thomas Lindhstorm, marknadschef för EVI HEAT berättar att företaget har tillverkat solvärmepumpar i tio år. Koncernen har en omsättning på drygt 100 miljoner kronor per år och ägs av familjen Ericsson.
– Vi är det värmepumpsfabrikat som ligger allra mest centralt. 4 mil från Stockholm och 3 mil från Enköping (Sveriges närmaste stad). Fabriken i Kungsängen ligger bara några kolmeter från DAHL VVS Centrallager i Kallhäll, vilket passar utmärkt då EVI HEAT AB har ett exklusivt avtal med DAHL VVS om distribution av alla EVI HEAT:s produkter. Samarbetet med DAHL VVS (vatten, värme och sanitet) innebär b.la att EVI HEAT:s värmepumpar i princip finns lagerlagda på över 60 platser i landet, från Kiruna till Ystad.

Solvärmepumpen drar mindre energi
Vidare berättar Thomas Lindhstorm att EVI HEAT:s koncept bygger på en kombination.
– Tanken är egentligen att kombinera bergvärme med solfångare på ett sådant sätt att 1+1 faktiskt blir tre. Detta då solfångarna förutom att ge direkt energi till husets varmvatten och värmebehov, även ger indirekt energi under höst, vinter och vår när bergvärmen tar merparten av energin. Den här lösningen innebär en rad fördelar. Den främsta är att solvärmepumpen drar cirka 40 % mindre mindre energi (köpt energi) än vad en vanlig bergvärmepump gör. Andra fördelar är att solfångarnas överskottsenergi, främst sommartid, återladdar borrhålen. Forskarna är överens om att framförallt ackumulering från dag till natt är en klar fördel.

Vänder sig i första hand till installatörer
EVI HEAT säljer via VVS grossisten DAHL till deras kunder, största delen installatörer, och företagets återförsäljare, ut till landets alla fastighetsägare, stora som små. Förutom den svenska marknaden är företaget etablerat i de övriga nordiska länderna samt Spanien, Tyskland, Estland och Kina.

Värmepumpar är en komplex teknik
Värmepumpar är en komplex teknik förklarar Thomas Lindhstorm.
– Värmepumpen fungerar som en del av en helhet. Blir det problem någonstans inom den här helheten fungerar inte heller de övriga delarna. Det handlar oerhört mycket om kunskap och förståelse för hur det hänger ihop. EVI HEAT är en aktiv medlem i både SVEP (Svenska värmepumpsföreningen) och Solenergiföreningen och arbetar för en gemensam utveckling och kompetens och branschregler. Konsumenten är i dag mycket skyddad genom den 10-åriga trygghetsförsäkring som är allmän inom branschen.

Ledande inom bergvärmeteknik
Sett ur en konkurrenssituation är Sverige ledande inom bergvärmeteknik. Inget annat land har så många installerade bergvärmepumpar per capita som Sverige. Trots det är inte Thomas Lindhstorm nöjd. Han menar på att det finns mer att göra. Som exempel nämner han att, på ett smart sätt, kombinera olika energikällor och få ytterligare besparingar.
– EVI HEAT:s vision är att fastighetsägare faktiskt kan bli oberoende av kraftnät och elbolag. Detta genom att möjligaste mån producera sin egen energi, vilket en ägare av en solvärmepump gör till mer än 80 % ( gäller värme och varmvatten). Många husägare oroar sig över de allt högre energipriserna. Jag tror inte någon egentligen förväntar sig något annat än att prisutvecklingen uppåt kommer att fortsätta. Det enda säkra sättet att slippa detta är att göra sig oberoende av denna utveckling. Det vill säga konsumera mindre, men framförallt, producera egen energi från solfångare och från berget.