Tor 26 maj / År 40 / Nr 1 2022

Explore the North erbjuder unika upplevelser i samspel med den norrländska kulturen

Familjeföretaget Explore the North etablerades och ägs fortfarande av Johan Väisänen och Sara Ljunggren. Huvudambitionen var då som nu att skapa värdefulla upplevelsepaket för turister som vill uppleva det riktiga Lappland. Hundspann är fortfarande huvudattraktionen och Norrlands orörda natur har mycket mer att erbjuda i form av skogsvandring, fiske och friluftsliv. I takt med att gruvverksamheten i norra Sverige fortsätter att expandera ökar också behovet av konferens- och aktivitetsanläggningar varpå framtiden för Explore the North ser tämligen ljus ut.

Det norrländska landskapet har länge lockat besökare från hela världen. Att ta vara på det som naturen har att erbjuda och paketera det till en värdeladdad helhetslösning som tilltalar en bred målgrupp är vad Explore the North gör allra bäst. Företaget återfinns i Kangos, en liten by 150 km norr om polcirkeln. Landskapet präglas av den typiskt norrländska tallskogen, sjöar och åar som bjuder på rika vandrings- och fiskeupplevelser.

Värnar om gemenskap och omtanke
För ägarna Johan och Sara handlar det om att nå gästen på det personliga planet. Därför anordnas alla aktiviteter i mindre grupper för en större sammanhållning där gemenskap och omtanke är det allra viktigaste.
– Oftast så har vi utländska gäster under vintersäsongen, och mer svenska gäster om sommaren, berättar Johan. Oavsett årstid så bjuder vi på en totalupplevelse med natur och aktiviteter, dessutom har vi resurser för att kunna erbjuda modern mötesteknik med all tänkbar teknisk utrustning och höghastighetsuppkoppling.
Toppmodern teknik möter med andra ord det traditionella med hundspann, längdskidor, isfiske, bastu och badtunna. Det som vi traditionellt förknippar med vad som finns att uppleva i Lappland.
– Kärnan i vår verksamhet är våra Alaskan Huskys, 88 till antalet, som bor i en 4000 m2 stor kennel intill oss. Rasen kommer från 40-talets Nordamerika och är framavlad till att vara en optimal slädhund med styrka och personlighet, förklarar Sara.

Anländer som gäst och åker som vän
Explore the North har goda framtidsutsikter med tanke på gruvans etablering och expansion. Entreprenörskapet har tagit fart i regionen som en spin-off effekt av gruvans verksamhet, och behovet av fullserviceanläggningar med konferensmöjligheter och aktiviteter har ökat markant.
– Vi har gjort en jättesatsning då vi byggt en stor timmerlodge med bastu och relaxavdelning samt nio dubbelrum, lounge och möteslokal. Här finns även en restaurang med fullständiga rättigheter. I anslutning till den nya byggnaden finns också tre timmerstugor med två till fyra bäddar, totalt kan vi erbjuda 38 bäddar fördelat över hela anläggningen, summerar Johan.
Atmosfären med lugn och ro är den viktigaste framgångsfaktorn för Explore the North som mötes- och aktivitetsanläggning. Johan och Sara brukar sammanfatta värdskapet som ett personligt helhetsåtagande där man anländer som gäst och åker som vän, vilket också talar för det djupa personliga engagemang som läggs ner i varje aktivitet och som präglar all serviceverksamhet i företaget.