Lör 20 apr / År 42 / Nr 1 2024

F-Schakts framgångsrecept: effektivisera genom att investera

Familjeföretaget F-Schakt fortsätter att expandera. Med handplockad personal bibehålls en hög kompetens i företaget, som erbjuder högkvalitativa tjänster inom mark- och anläggning, VA, miljöförbättrande åtgärder i våtmarker, schaktning för grunder och tomtplanering, för att nämna några. Företaget styrs från Timmernabben och verkar över hela sydöstra Sverige.

Sven Fredriksson startade verksamheten på 1970-talet. Sonen och nuvarande VD Fredriko Fredriksson kom in i företaget som 18-åring och har därför en genuin erfarenhet från fältet, Fredriko satt fortfarande och körde grävmaskin då han blev VD för sju år sedan.
– Idag är jag VD på heltid, så att säga. Jag engagerar mig fullt ut i att leta jobb, säger Fredriko och skrattar.
Tack vare hands-on erfarenhet har Fredriko en naturlig fallenhet för att se hur resultatet av ett arbete kommer att bli innan det slutförs.
– Vi har nischat oss när det gäller miljöarbeten, och har duktiga medarbetare med specialistkompetens inom bl.a. kust och vatten. Idag är vi 18 personer i företaget, och vi expanderar. Jag söker gärna anställa folk med gedigen erfarenhet inom framförallt miljöområdet.

Ser alltid till kundens bästa
F-Schakt har expanderat i en stadig takt sedan starten, ambitionen är inte att bli störst, utan att fortsätta erbjuda tjänster med det lilla extra. Sven Fredriksson har byggt upp ett gott rykte i branschen som Fredriko värnar om.
– Vi ser alltid till kundens bästa, även om det kanske inte alltid gynnar oss ekonomiskt. Nöjda kunder kommer tillbaka, så vi vinner på det i slutändan. Jag är stolt över det personliga engagemang som mina anställda visar, de är vårt ansikte utåt och när det går bra för oss så får de anställda också ta del av det genom utdelad bonus och liknande. Vi har ett starkt team, och vi kommer att fortsätta i samma anda. Vi arbetar tillsammans, och samverkar ofta med andra entreprenadföretag. Då är det viktigt att man fungerar bra ihop med människor.

Vinner på att våga satsa
En annan viktig ingrediens för framgång är att alltid ha välservade maskiner. Fredriko berättar att man vunnit mycket på att våga satsa, och ger ett exempel:
– För några år sedan investerade vi i en långgrävare. Många ansåg då att det var en riskabel investering, men faktum är att vi haft full beläggning – maskinen har i stort sett inte stått still sedan den kom in i verksamheten. Det är som ett signum för oss, att våga satsa, vi ser att det verkligen lönar sig. Vi utför tjänster som många andra också kan utföra, men vi gör det med helhetsperspektiv och kunden får hela arbetet utfört på ett smidigt sätt med enbart en kontakt.

Satsar gärna på yngre förmågor
Företaget har kontakter över hela Sverige men verkar i huvudsak i de sydöstra regionerna. Trots att vintern ofta är en tuff period för anläggningsbranschen så har F-Schakt haft full beläggning. Under hösten 2010 gjordes en del större investeringar, både maskiner och nyanställningar.
– Vi har effektiviserat verksamheten genom att investera mer. Vi har kompetens för att serva våra egna maskiner, exempelvis. Inom några år kommer det att råda brist på arbetskraft inom den här branschen, så vi väljer att rusta redan nu. Jag satsar gärna på yngre förmågor som får vara med och lära sig från grunden, säger Fredriko Fredriksson avslutningsvis.