Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Familjeföretag förser nationella säkerhetssfären med funktionella lösningar

Månsarp Svets & Maskin AB fyller en samhällsviktig funktion som tillverkare av säkerhetsbyggnationer som exempelvis arrester och häktesceller på uppdrag av Rikspolis- och Kriminalvårdsstyrelsen. I över 40 år har Månsarp Svets & Maskin tagit fram funktionella lösningar med högsta möjliga säkerhet integrerad, då man även tillverkar och monterar olika typer av lastbilspåbyggnationer efter kundspecifika behov.

Familjeföretaget återfinns i Månsarp strax söder om Jönköping. Här arbetar ett 25-tal byggnads- och säkerhetstekniker med att utveckla säkerhetslösningar som används inom polisens verksamhet och kriminalvården.
– Tidigare var lastbilspåbyggnationer den dominerande biten, men utvecklingen går mer och mer mot säkerhetsbyggnationer, berättar Nicklas Håkansson, som styr företaget tillsammans med pappan Ingemar Håkansson.

Egen uppfinning förbättrar betonggjutning
Månsarp Svets & Maskin har en egenutvecklad proportionalstyrd betongränna för betongläggning, komplett med fjärrstyrning för optimal precision. Rännan genererar utan tvekan större lönsamhet, bidrar till en bättre arbetsmiljö och möjliggör dessutom smidigare leveranser.
– Rännans flexibilitet är varierbar upp till 9 meter. Svängradien är som på de tidigare modellerna upp till 180 grader. Gjutningen underlättas väsentligt för alla användare och självklart kan rännan monteras på de flesta rotorbilar, förklarar Nicklas.
För lastbilspåbyggnationer är Månsarp Svets & Maskin svenska generalagenter för italienska Imer Group.

På världskartan
Rännan och företagets specialutvecklade hydrauliska snabblåssystem, som hanteras via en manöverpanel, har satt Månsarp Svets & Maskin på världskartan. Låssystemet hör till ett av marknadens smidigaste och kan appliceras på de flesta fordonsmodeller. Systemet möjliggör exempelvis byte av kaross på några minuter, och hör i allra högsta grad till en framtidssmart lösning då marknaden kräver effektivisering i alla led.
– Idag har vi kunder över hela världen, konstaterar Nicklas. Sverige är också en viktig marknad, framförallt när det gäller säkerhetsbyggnationer. Just nu monterar vi egentillverkade säkerhetsfönster vid nybyggda häkteslokaler i Göteborg som exempel.
Företaget har även anlagt en brandövningsplats på Axamo flygplats i Jönköping samt ett säkerhetsdäck för polisens parkering i Jönköpings innerstad.

Personal främsta resurs
– Genom att vi är generalagenter för Imer Group har vi också stora möjligheter att utvecklas här.
Nicklas tror på en fördubbling av personalstyrkan framöver, då man bland annat kommer att utöka med Imers roterare för betongpumpar och betongstationer.
– Våra medarbetares kompetens efterfrågas överallt, och vår personal utgör vår främsta resurs. Vi avser att växa, men i lagom takt. Vi kommer aldrig att göra avkall på kvaliteten.
Månsarp Svets & Maskin omsätter runt 40 miljoner kronor årligen och man ser mycket positivt på framtiden.