Lör 20 apr / År 42 / Nr 1 2024

Familjeföretaget med styrkan att ta sig an det tyngsta inom entreprenad

För nära 20 år sedan etablerade Ove Gustavsson det egna företaget i Hedemora, dagens NSM Grund & Entreprenad AB, efter många års verksamhet vid i huvudsak lokala krossverk. Huvudinriktningen var från början reparation av entreprenadmaskiner, för at efter hand öka med fler verksamhetsgrenar och personal. Idag sysselsätter företaget 12 personer och ägnar sig åt de flesta typer av kross-, mark- och anläggningsarbeten.

NSM Grund & Entreprenads VD och grundare Ove Gustavsson är entreprenör ut i fingerspetsarna. När en lokal firma som tillverkade husgrunder ville stänga sin fabrik i mitten av 90-talet tog Ove över och drev det konceptet vidare vid sidan av krossverksamheten, fler anställda tillkom och verksamheten fortsatte därefter att expandera. När en gammal fabrik några år senare flyttade från orten såg Ove ytterligare en möjlighet och NSM Grund & Entreprenad flyttade in i de rymliga fabrikslokalerna där man huserar idag, komplett med verkstad.

Stor variation i projekten
De senaste 15 åren har präglats av en stark tillväxt för NSM Grund & Entreprenad. För drygt fem år sedan tillkom ett storskaligt mobilt krossverk, ett antal lastmaskiner och grussorteringsverk. När Ove Gustavsson så investerade i en larvburen bergkross från Norge markerades företagets styrka ytterligare. Maskinen har byggts om efter Oves egna idéer och kört stora volymer grus och berg sedan den togs i bruk av NSM Grund & Entreprenad.
– I år har vi investerat i en Sandvik Roadmaster, ett efterkrossverk som klarar tre gånger mer i volym är de maskiner vi hade tidigare. Vi har en stor variation i våra projekt och därför måste vi också ha tillgång till maskiner som kan möta en ökande efterfrågan, förklarar Ove.

Självgående med egen verkstad
NSM Grund & Entreprenad arbetar på uppdrag av både privata och offentliga företag, har flera projekt på gång samtidigt och dessutom en egen grustäkt. Husgrunder är fortfarande en viktig del av verksamheten som sköts av Oves fru Maria Gustavsson. Som särpräglat familjeföretag helt igenom sysselsätter NSM Grund & Entreprenad även sönerna Emil och Klas, som med samma starka entreprenörsanda som Ove siktar på att driva utvecklingen vidare.
– Vi är stolta över att dels kunna leverera bra tjänster, och dels för att vi är självgående då vi reparerar alla maskiner själva här i vår egen verkstad. Detta är möjligt tack vare engagerad och kunnig personal, berättar Ove vidare.
Bredden är ytterligare en styrka för företaget, idag åtar sig NSM Grund & Entreprenad det mesta inom kross-, mark- och anläggning, samt gör husgrunder och säljer grus från den egna täkten. Ove Gustavsson ser positivt på framtiden och planerar redan inför nästa stora investering i maskinparken efter ett par nya hjullastare precis tillkommit.