Tis 29 nov / År 40 / Nr 4 2022

Familjen Burenfjäll är specialister på liftar

Familjeföretaget Mälarlift AB startades av Eskil Burenfjäll 1984 och drivs idag av hans söner David, Fredrik och Simon Burenfjäll.
Skyliftar och andra arbetsplattformar hyrs ut till företag inom till exempel byggindustri, el, ventilation, måleri och underhåll.

– Vi bröder sköter det operativa arbetet, men pappa är fortfarande med i företaget trots att han är pensionerad. Detta är hans livsverk, säger David Burenfjäll.
Företaget sysselsätter totalt 18 anställda – bröderna Burenfjäll, sex chaufförer, tre säljare, tre på kontoret samt tre på verkstadsgolvet.
Mälarlifts huvudkontor är beläget i Västerås och företaget har lokala säljare i Stockholm och Gävle.
För att göra transporterna så enkla och billiga som möjligt kör Mälarlift ut alla sina liftar med egna lastbilar. Detta ger kunderna möjlighet att få en grundlig instruktion i hur liften fungerar och vad man bör tänka på.
Totalt har Mälarlift cirka 430 liftar till uthyrning.
– Vi erbjuder helhetslösningar och har alla typer av bom- och sexliftar. Vi sköter också alla transporterna själva med sex tunga lastbilar, vilket är ganska unikt, säger David Burenfjäll.

Rätt lift på rätt plats
Ambitionen hos Mälarlift är att alltid ha rätt lift på rätt plats vid rätt tidpunkt. Markförhållanden, lutning, höjd och räckvidd i sidled är viktiga faktorer som spelar in i valet av rätt lift.
En bomlift är det perfekta valet om man skall upp på högre höjder och vill ha stor flexibilitet och stort arbetsområde. Alla bomliftar från Mälarlift är självgående och körbara på full höjd. De flesta av företagets bomliftar tar sig fram utmärkt i tuff terräng tack vare 4-hjulsdrift och pendelaxel.
– Branschstandarden på bomliftarnas korgar är en bredd på 1,80 meter, men de flesta av våra korgar är 2,44 meter. Nu har vi även köpt in en bomlift vars korg är 4 meter bred, berättar David Burenfjäll.
Saxliftar är en vanlig syn på de flesta byggen. Mälarlift kan erbjuda ett brett och modernt utbud av både små batteridrivna och stora dieseldrivna arbetsplattformar. För fasadarbeten och arbeten i undertak och väggar, eldragning, ventilation mm är saxliften oslagbar.
Idag är små saxliftar billiga att hyra och ger en avsevärd tidsvinst jämfört med till exempel metallställning och stege.

Återkommande kunder
– Våra vanligaste kunder är hallbyggare, målare, el- och ventföretag och naturligtvis alla sorters byggföretag som arbetar med fasader eller annat höjdarbete. Vårt upptagningsområde är hela Mälardalen i städer som Västerås, Örebro, Stockholm, Gävle och Borlänge. Vi har återkommande kunder och försöker hålla en bra relation med dem, berättar David Burenfjäll.
Mälarlift omsatte 44,5 miljoner kronor 2010-2011.
– Vi har nyligen tittat på siffrorna och det här året kommer troligen att bli det bästa någonsin, säger David Burenfjäll, en nöjd delägare till familjeföretaget Mälarlift AB.