Sön 4 jun / År 41 / Nr 1 2023

Fantastiska utvecklingsmöjligheter i Vaggeryds kommun

Vaggeryds kommun är som en del av GGVV-regionen (Gnosjö-Gislaved-Vaggeryd-Värnamo) vida känd för sitt företagande och sin entreprenörsanda. Förutom en stark tillverkningsindustri finns också ett stort antal marknadsledande design- och möbelföretag, härifrån kommer århundradets möbel, den kända Laminostolen, i kommunen tillverkas också de kända Byarumssofforna.

Vaggeryds kommun har ett bra utgångsläge för att skapa ett differentierat näringsliv med fantastiska utvecklingsmöjligheter inom bl.a. turism, logistik och design. Eller vad sägs om följande:
Sverigrs tredje bästa logistikläge
Sverigrs första torrhamn med tull vid Båramo kombiterminal
Sverigrs 17:e bästa boendekommun
Sverigrs 21:a bästa företagskommun (Svenskt Näringslivs ranking, 2011).

Jönköping växer, men faktum är att Vaggeryds kommun växte dubbelt så snabbt förra året, vilket gör Vaggeryds kommun till länets snabbast växande kommun. Samtidigt fortsätter man att vidareutveckla de traditionellt starka segmenten inom tillverkande industri där Vaggeryd har en framskjuten position.

Från natur och golf till militärmuseum
Storslagen natur, kulturminnen och upplevelser för alla åldrar finns i Vaggeryds kommun, här har man nära till allt. Konferens- och kongressverksamhet är ett växande koncept som utvecklas mer och mer i Vaggeryd, bl.a. med välkända Hooks Herrgård i spetsen. I anslutning till hotellet finns både naturupplevelser och regionens finaste golfmöjligheter som lockar ett stort antal affärsgäster, men även fritidsresenärer som söker en stunds avkoppling.
Skillingaryd är den andra tätorten i Vaggeryds kommun. Här finns landets bäst bevarade militära övningshed i anslutning till ett historiskt byggnadsminne från tiden då Skillingaryd var en stor militär övningsplats.
– Vi uppför nu ett militärmuseum i lägermiljön, ett museum som ska spegla den indelte soldatens liv och ge en bild av hur man levde förr. Det finns ett stort intresse för den här typen av upplevelser och vi vill gärna sprida kunskap om detta kulturarv. Det finns mycket att uppleva här i bygden, även saker som många inte känner till men som är spännande och berikande utflyktsmål. Vierbjuder upplevelser och evenemang riktade mot genuint vildmarksliv, berättar kommunalråd Berry Lilja.

Varför Vaggeryd?
Vaggeryd är en blomstrande kommun med en fantastisk och levande landsbygd. Lokal industri och driftiga entreprenörer har under alla tider, oavsett konjunktur, lyckats ställa om och utveckla sina verksamheter för att skapa tillväxt. Statistiskt sett så driver fyra procent av invånarna eget företag. På frågan om varför man ska etablera sig i Vaggeryd svarar Berry Lilja:
– Vi är duktiga att i vår region att hitta nischer och skapa värdefulla tjänster och produkter ur det. Som exempel har en framstående entreprenör från trakten byggt upp en verksamhet kring import och buteljering av whisky i svensktillverkade handblåsta glas från Örsjö, blåsta av blåsmästare Mikael Johansson. Bland annat detta visar på den fiffiga uppfinningsrikedomen som råder.
Operasångerskan Susanne Rydén som också utnämndes till Årets Smålänning 2007 håller i ett större kulturevenemang som omfattar Vaggeryd, Jönköping, Sävsjö, och Lammhult. Det blir ett turnerande kulturevenemang som pågår 1-4 november på respektive ort och som förenar design och konst av högsta klass. Ännu ett exempel på småländsk entreprenörsanda och klurighet.

Växer även som logistikkommun
Vaggeryd växer som logistikkommun utmed E4:an och tack vare järnvägens utveckling i regionen blir kommunen mer och mer intressant för etablering av centrallager och logistikbaser. Fortfarande finns gott om mark vid både E4:an och kombiterminalen redo för nyetableringar.
– För ungefär två år sedan invigdes vår kombiterminal som banat väg för en kraftig utveckling av kommunen som centralort för lagerhållning och distribution, Experts etablering av sitt nordenlager är ett sådant exempel. Vi fortsätter att utveckla kombiterminalen tillsammans med operatören i takt med växande marknaden, konstaterar Lilja.
Framöver kan Vaggeryd bli en viktig knutpunkt i logistikkedjan för fler företag som har Norden och hela Europa som marknad, tack vare god infrastruktur och närheten till kontinenten. De goda kommunikationsmöjligheterna ger även krympta restider och ett större arbetsmarknadsutbud. Detta tillsammans med alla andra särpräglande drag gör Vaggeryd till en ypperlig etableringsort med fantastiska möjligheter för alla typer av företag.