Mån 2 okt / År 41 / Nr 3 2023

Färjestadstravet – den levande arenan

Färjestads travbana började byggas 1935 och invigdes den 5 april 1936 och blev därmed Sveriges fjärde permanenta travbana.
Färjestadstravet gästas av närmare 100 000 besökare årligen och dagligen bedrivs det en professionell träningsverksamhet på området.

– När det gäller travet så fungerar vi som en mellanbana. Vi är inte lika stora som Bergsåker, Solvalla, Åby eller Jägersro, men med tanke på de förutsättningar vi har så sköter vi verksamheten riktigt bra, säger Johan Kemi, marknadschef på Färjestadstravet.
Färjestadstravet går lite i bräschen vad det gäller utveckling av travet och travbanor. Man har till exempel en stark träningskår och starka hästägare, som är intresserade av kapital.
– De senaste åren har vi förbättrat alla parametrar som vi kan mäta en travbanas framgång i. Vi har en positiv publiktrend, ökade spelintäkter, större sportsliga framgångar, större och mer omfattande marknadsintäkter etc., säger Johan Kemi och tillägger:
– En annan viktig del är att vi driver vår restaurang i egen regi. Vi har alltså ingen krögare som vi arrenderar ut restaurangen till och det ger oss stora fördelar när vi ska paketera våra tävlingar.
På travrestaurangen kan man uppleva travtävlingarna på första parkett och samtidigt avnjuta en god middag. I lokalen finns ett väl tilltaget antal TV-skärmar, där man löpande får ta del av den senaste informationen under tävlingsdagen. Restaurangen har plats för 600 gäster i fyra etage och man har alltid en perfekt utsikt över banan, oavsett var man sitter.

Tre stora tävlingar
Färjestadstravet har 43 tävlingsdagar under 2012 och bland arrangemangen finns tre riktigt stora publikmagneter. Det traditionella Långfredagstravet går av stapeln den 6 april och 29 och 30 juni är gräddan av Europas elithästar på plats då finalerna i V75 och E3 avgörs. E3 är ett stort lopp för Europafödda treåringar, som tävlar i två lopp om vardera 800 000 kronor. Och den 22 september är det dags för det årliga Unionstravet.
– Vi har mer eller mindre obegränsad kapacitet till travbanan och vi behöver aldrig någonsin sätta en ”lapp på luckan” om du förstår vad jag menar. Är det 10 000 på plats så är det mycket folk, men det upplevs inte som trångt, säger Johan Kemi.

En anpassning för 2000-talet
Visionen för Färjestadstravet är att anpassa arenan så att den motsvarar de krav som dagens ungdomar har på tillgänglighet, tekniska upplevelser etc.
– Travet har stått still i många år när det gäller att anpassa sig efter den moderna människan om vi jämför med ishockeyarenor till exempel. Vi vill ha en miljö där man känner sig hemma i 2000-talet och här ligger Åby i Göteborg i framkant när det gäller att möta de nya kraven på upplevelser. Vi har nu planer på att bygga om restaurangen till tre olika avdelningar. Den ena ska vara en loge för företagskunder, den andra för vanliga restaurangkunder och den tredje för dem som bara vill ta en öl och en pubtallrik och följa travet eller annan sport på storbildsskärmar. Allt detta finns redan på ritbordet så det är bara en fråga för styrelsen om de vill satsa eller inte, säger Johan Kemi.
Färjestadstravet har 14 fast anställda och 150 hästar uppstallade på området.