Mån 22 apr / År 42 / Nr 1 2024

Ferbe i Gislaved – Årets Verktygsmakare

Ferbe Tools AB i Gislaved är Skandinaviens största och främsta tillverkare av precisionsverktyg för formsprutning.
Ett kvitto på att Ferbe kan sin sak är att företaget blev utsedd till Årets Verktygsmakare 2011 för andra året i rad.

Ferbe Tools grundades i liten skala som en mekanisk firma 1946 och ombildades till aktiebolag 1954.
– I början handlade det om svetsade konstruktioner, men sedan 1954 är vi specialinriktade på verktyg för främst medicinindustrin, men också fordons- och förpackningsindustrin. Vi har rejält med muskler och väldigt god precision i det vi gör. säger Bim Brandel, koncernchef på Ferbe Tools AB.
Företaget levererar allt från avancerade formverktyg till kompletta ”turn-key-lösningar”.
– Vi har tillverkat 2-komponenter och 3-komponter sedan 1957 och vi var ett av de första företagen i världen som började med detta, berättar Bim Brandel.

En ledande position
Ferbes höga kompetens inom många olika områden och den ultramoderna maskinparken har gjort att företaget idag har en ledande position på marknaden.
Under Ferbes storhetstid, innan lågkonjunkturen 2008, hade koncernen anläggningar på fem platser i Sverige: två enheter i Gislaved samt i Göteborg, Malmö och Hagfors.
– Vår firma i Gamlestaden i Göteborg var inriktad på telekom till cirka 85 procent. Under våren 2008 lämnade den tillverkningen Europa och Ferbe i Göteborg lyckades inte skapa någon ny marknad. Det var väldigt tråkigt eftersom vi hade många bra medarbetare där, säger Bim Brandel.

Bästa verktygstillverkare
Ferbe Tools har under 2010 och 2011 utnämnts till Skandinaviens främsta verktygstillverkare av formverktyg till plastindustrin.
– Det är Sveriges Plastfabrikanter, som består av 170-180 bolag, som varje år röstar fram bästa materialleverantör, bästa maskinleverantör och bästa verktygsmakare. Vi har blivit utnämnd till bästa verktygsmakare två år i rad och det är naturligtvis mycket hedrande, säger Bim Brandel, som gärna ser att det åtråvärda priset hamnar i Gislaved även 2012 – tredje gången gillt.
Den lokal i Gislaved, som företaget huserar i idag, byggdes 1963 och har byggts ut fem-sex gånger under årens lopp.
Ferbe Tools i Gislaved har drygt 40 anställda och en omsättning på cirka 50 miljoner kronor.
Företaget har den tekniska kompetensen och tillverkningskapaciteten för en kraftfull framtida expansion.
– Vi jobbar hårt för att komma ut med våra produkter mer i Europa, till exempel England, och vår vision är att vi ska fördubbla vår produktion, säger Bim Brandel avslutningsvis.