Mån 6 dec / År 39 / Nr 4 2021

Framgångsrikt klimatföretag vill satsa mer på energibesparing

Klimatentreprenad i Blekinge är ett framgångsrikt nischföretag som etablerades i Karlskrona av VVS-ingenjören Tomas Lindman för fem år sedan. Verksamheten har expanderat kraftigt sedan starten och idag arbetar ett tiotal anställda med allt från konstruktion till installation av kompletta ventilations och klimatsystem.

Tomas Lindman blev av NyföretagarCentrum KFH i Karlskrona utsedd till Årets Nyföretagare 2008. Efter att ha arbetat som byggnadsplåtslagare utbildade sig Tomas till VVS-ingenjör. Efter fem år som konsult blev han rekryterad till entreprenadsidan inom området. När han så fick erbjudande om att köpa företaget han arbetade för tvekade Lindman inte en sekund. Så föddes dagens Klimatentreprenad i Blekinge, som idag är ett av regionens mest tillväxtpräglade entreprenadföretag.

Personligt engagemang gynnar hela verksamheten
Tomas tror mycket på personligt engagemang, och erbjöd därför alla anställda att bli delägare när han själv tog över bolaget. Tre medarbetare nappade och idag ägs företaget alltså av fyra kompanjoner. Man fortsätter att engagera personalen genom att ge mycket ansvar. En viktig faktor är att man sällan beordrar övertid utan hellre tar in extrapersonal vid behov.

Levererar klimatlösningar världen över
Trots finanskrisen så fortsatte Klimatentreprenad klättra uppåt. Den främsta anledningen till framgången är den självklara konkurrensfördelen som de anställda utgör. Deras kompetens och erfarenhet hör till branschens vassaste. Företaget har egen tillverkning och levererar ett egenutvecklat klimatkammarkoncept till kunder världen över.
För Klimatentreprenad handlar det oftast om större projekt där man står för hela kedjan av ventilationssystemets uppbyggnad, från projektering till slutmontering och intrimning. De senaste större projekten som utförts på totalentreprenad är Scandic Hotell och Blekinge Tekniska Högskolas nybyggnad. Andra intressanta projekt är Hyvleriet på Södras Såg i Långasjö, ombyggnaden av Ljungbyholmsskolorna och vid jultid ska de ta sig än den nya Beredskapsbyggnaden på Flygflottiljen i Kallinge.

Vill utveckla energibesparing
Klimatentreprenad arbetar också med olika typer av energibesparingsprojekt, ett område som Tomas Lindman brinner för och gärna vill utveckla ytterligare.
– Energibesparing är kanske inte alltid en lukrativ bransch, men det hör helt klart till framtiden att verka inom detta område eftersom alla måste samverka för en hållbar utveckling, poängterar Tomas.