Sön 14 apr / År 42 / Nr 1 2024

Franssons – en svarvande familj sedan 1974

Året var 1974 då makarna Olle och Solweig Fransson köpte Firma Automatsvarvning som de namnändrade till Gnosjö Automatsvarvning AB för att man lätt skulle kunna identifiera företagets lokalisering.
Döttrarna Linda och Anna har varit involverade i företaget sedan 1988 och i april i år tog Linda över VD-posten.

– När vi köpte företaget av en släkting till Olle var vi i 20-årsåldern och när man är så ung så ser man ju inga svårigheter. Vi ville driva ett eget företag och köpte detta trots att vi inte visste något om automatsvarvning. Vi hade heller aldrig haft några kunder så det var bara att starta från noll, berättar Solweig Fransson, som är företagets VD idag.
Maskinparken hos Gnosjö Automatsvarvning var inte den allra modernaste de första åren.
– Vi hade mycket gamla automatsvarvar på den tiden. Vi brukade skoja om att de var från före kriget, men vi visste inte vilket krig, skrattar Solweig.
1976 var en milstolpe i företagets historia då Olle och Solweig köpte ett företag i Ulricehamnstrakten med tio automatsvarvar och då hade de plötsligt en helt ny maskinpark.
1979 installerades den första rundbordsautomaten av märket Hydromat och idag har företaget tolv rundbordsautomater av samma märke. I maskinparken finns också ett dussintal CNC-svarvar. Rundbordsautomaterna används i huvudsak till stora serier och CNC-maskinerna är lämpligast för små serier.
Kunder till Gnosjö Automatsvarvning är i huvudsak svenska verkstadsföretag, där företag med anknytning till fordonsindustrin står för hälften av produktionen.
25-30 procent av produkterna går på export och bland exportländer kan nämnas England, Tyskland, Danmark, Ungern, Mexico och USA.

En hög miljöprofil
1996 flyttade företaget till nybyggda lokaler och 2001 fördubblade man sina lokalytor då man byggde till 2 300 kvadratmeter. Samtidigt investerade företaget i bergvärme som ett led i sitt miljötänkande.
– Vi har alltid haft en hög miljöprofil och släpper till exempel aldrig ut något förorenat vatten. Dessutom tar vi tillvara på all spillvärme som bildas i produktionslokalen, säger Solweig.

Renhetsanalys
Gnosjö Automatsvarvning erbjuder renhetsanalyser av komponenter, oljor och tvättvätskor. Renhetsmätning av komponenter görs för att fastställa den mängd smuts som detaljer (ytan), oljor, tvättvätskor eller system innehåller. Kraven på renheten av komponenter som tillverkas ökar hela tiden. Detta för att minska risken för haverier, minskad verkningsgrad, förkortad livslängd etc. på komponenter som partiklar kan orsaka.
– Vi har i stort sett 100-procentig leveranssäkerhet och vi har mycket få reklamationer, säger Solweig.
Ett kvitto på att Gnosjö Automatsvarvning sköter sina leveranser är att man fick priset som Årets Leverantör 2010 av Halldex Traction AB.
Affärsidén hos Gnosjö Automatsvarvning är att genom sin unika problemlösningskompetens och med modern avancerad utrustning fylla kundens behov av komplexa, svarvade detaljer.

Ett gediget familjeföretag
Det är inte bara Gnosjö Automatsvarvning som har växt under årens lopp utan även familjen Fransson. Det första barnet, Linda, föddes samma år som Olle och Solweig köpte företaget och nästa barn, Anna, kom två år senare.
Redan när flickorna var 14 och 12 år (1988) blev de delägare i företaget och i april i år tog äldsta dottern Linda över VD-posten efter mamma Solweig.
Företaget har idag 35 anställda och omsättningen 2011 landade på cirka 60 miljoner kronor.