Lör 2 dec / År 41 / Nr 5 2023

Fyrvalla vill att fler söker sig till tillverkningsindustrin

Jämtlands gymnasium Fyrvalla i Östersund vill ha fler elever till sina utbildningar som leder till jobb inom tillverkningsindustrin.
– Vi behöver vända trenden uppåt, säger rektorn Kjell-Åke Skoog.

Jämtland är känt för bland annat hjortron, messmör, Frösön, kompositören Pettersson-Berger och skidorten Åre. Vad många inte vet är att det finns en betydande tillverkningsindustri i länet – som behöver ny arbetskraft i framtiden.

Det treåriga industritekniska programmet på Jämtlands gymnasium Fyrvalla behöver således fler elever och Kjell-Åke Skoog hoppas att en rad åtgärder ska vända på den negativa trenden.
– Föräldrarna har stort inflytande på sina ungdomars gymnasieval. Många tror att tillverkningsindustrin håller till i skitiga, bullriga lokaler och därför kanske dom avråder sina ungdomar att söka en sådan utbildning. Vi jobbar tillsammans med industriföretagen för att visa föräldrarna hur det ser ut på industriföretagen och vilken miljö som möter ungdomarna efter utbildningen, ofta blir det en positiv aha upplevelse hos föräldrarna.

Industrinatten – en ögonöppnare
Teknikföretagen bjuder också in ungdomar efter en tysk idé och låter dessa göra studiebesök i produktionen. Industrinatten arrangeras av IUC Z-GROUP AB tillsammans med bland andra Svenskt Näringsliv, Östersunds kommun, IF Metall och Arbetsförmedlingen. Evenemanget är nytt i Sverige och Östersund är andra orten i landet som arrangerar den här formen av mötesplats. Det var premiär ifjol och i år är det dags igen.
– Det har blivit en ögonöppnare för både tillverkningsföretagen och politiker och jag tycker det finns ett gemensamt intresse hos dessa att satsa på tillverkningsindustrin i Jämtland, säger Kjell-Åke Skoog.

Toppmodern skola
Fyrvalla har 500 elever och fem av programmen är yrkesinriktade: Bygg och anläggning, El och energi, Fordon och transport, Industritekniska, VVS och fastighet.
Från början var Fyrvalla arméns tekniska skola och målet är att bli det bästa utbildningscentret i Sverige. Armén startade verksamheten 1984 och sedan 2004 drivs det som en gymnasieskola med en toppmodern maskinpark.
– Vi upplever att eleverna trivs väldigt bra på skolan och det är förstås roligt att höra för oss som jobbar här. En av målsättningarna är att man ska kunna stå på egna ben efter att ha gått här i tre år, säger Kjell-Åke Skoog.