Mån 15 apr / År 42 / Nr 1 2024

Göteborgs Symfoniker – regionens ledande musikinstitution

Göteborgs Symfoniker bildades redan 1905 och orkesterns ”hemmaarena”, Göteborgs Konserthus, invigdes 1935.
Idag har Göteborgs Symfoniker 109 medlemmar och med administrativ personal omfattar organisationen sammanlagt cirka 145 personer.

Göteborgs Symfoniker, som också är utsedd till Sveriges Nationalorkester, är regionens ledande musikinstitution med huvudsakligt ansvar för att utveckla former där den klassiska musiken får ökad betydelse för regionens invånare.
Huvudman för Göteborgs Symfoniker är Västra Götalandsregionen.
– Orkestern turnerar mycket, även utomlands. En inte obetydlig del av finansieringen kommer, förutom från Västra Götalandsregionen, även från så kallad kultursponsring från företag och organisationer, berättar kommunikationschef Urban Ward.
Det innebär konkret att Göteborgs Symfoniker även har ett tryck från sponsorerna att kunna erbjuda underhållning och upplevelser på ett internationellt plan. Ett svenskt företag (en sponsor) kan till exempel ha en mässa, ett kundbesök eller en utställning i en europeisk stad där Göteborgs Symfoniker spelar. Att bjuda med sina kunder på en konsert är vanligt och självklart vill man då att konserten ska ha hög klass.

Sveriges Nationalorkester
Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Göteborgs Symfoniker en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester.
– Vi ser det som ett förpliktigande att vårda vår nordiska särart med en kärna av nordiska kompositörer. Vi ska också vara en kvalitetsrepresentant för svensk, klassisk musik, såväl i Sverige som internationellt, eftersom vi regelbundet turnerar över i princip hela världen sedan 80-talet, säger Urban Ward.
Orkesterns nuvarande chefdirigent är Gustavo Dudamel från Venezuela, en av vår tids största dirigentbegåvningar.

En lokal förankring
Göteborgs Symfoniker har en stark lokal förankring och ger årligen närmare 100 konserter i Göteborgs Konserthus vid Götaplatsen. Byggnaden invigdes 1935 och är ett av den nordiska funktionalismens stora monument och berömt för sin fina akustik.
Teknikutvecklingen har också fått stor betydelse i Konserthuset.
– Vi är bland annat inne i en upphandlingsfas för ett digitalt kamerasystem i ”huset”. Syftet är att öka tillgängligheten så att till exempel en konsert här i Göteborg ska kunna ses på storbildsskärmar på andra platser i landet, berättar Urban Ward.

Barn, ungdom och konferenser
Göteborgs Symfoniker har sedan många år på ett drivande och nyskapande sätt producerat konserter för barn och ungdom. Här har den yngre publiken fått en speciell introduktion till Konserthuset, symfoniorkestern och musiken.
Göteborgs Konserthus används även som konferens- och kongressal och då handlar det inte bara om Stora Salen, som rymmer 1 200 deltagare, utan även om Stenhammarsalen med plats för 390 deltagare.
Slutligen bör Konserthusets förträffliga restaurang, med ett kök som står i paritet till den övriga verksamheten, nämnas. Här erbjuds en säsongsbetonad meny som serveras kvällstid, veckans alla dagar vid evenemang i Stora salen. En förnämlig vinlista som ackompanjerar maten finns också till förfogande.