Mån 22 apr / År 42 / Nr 1 2024

Gotlands enda certifierade borrare

Ahlqvist Brunnsborrning AB är ett genuint Gotländskt familjeföretag, som efter fyra generationer och mer än 85 år i branschen, har stenkoll på öns berggrund. Den erfarenheten kombinerat med utbildning och modern utrustning gör att de är oslagbara inom området.

Hos Ahlqvist Brunnsborrning AB har man borrandet i blodet. Familjeföretaget bildades av Konrad Ahlqvist. Han började borra efter vatten redan 1915 och startade firman 1924. Efter honom tog Richard Ahlqvist över och fick in företaget på hydraulisk borrning, något som man var först på Gotland med. Därefter var det Torgny och Margareta Ahlqvist som drev firman. Idag har man fem anställda inom företaget, fyra stycken som borrar och en som sköter pappersarbetet på kontoret. Nu är det Fredrik Ahlqvist, som således bli fjärde generationen av familjen Ahlqvist, som styr skutan vidare mot nya utmaningar och hål.
Efter över 10 000 borrade hål så vågar jag säga att vi kan Gotlands berggrund ganska bra, säger Fredrik Ahlqvist.

Under ett år hinner man med att borra drygt 100 vattenbrunnar runt om på Gotland men det är långt ifrån allt. Företaget är främst specialiserade på vattenborrning, vilket betyder att man borrar efter dricksvatten, men sysslar även med energiborrning, bergvärme, grundvattenvärme, undersökningsborrning och entreprenadborrning. När det gäller entreprenadborrning så jobbar man på byggarbetsplatser och borrar hål för exempelvis ledningar under vägar. Att gräva och installera pumpar ingår också i rutinerna. Företaget innehar ett stort pumplager och har också jour 24 timmar om dygnet. Med andra ord kan folk höra av sig när som helst och få hjälp med trasiga pumpar. Den största kundkretsen består av jordbrukare men det kan också vara nyttigt för privatpersoner.

Säg att du kommer ut till sommarstugan under midsommarhelgen och upptäcker att pumpen är trasig. Det är ju inte speciellt kul men då är det bara att ringa oss så kommer vi och hjälper till att lösa problemet, säger Fredrik Ahlqvist.

Han berättar vidare att de kan nästan allt som har med grundvatten att göra, de provpumpar och högtrycksborrar. De bistår även med expertrådgivning i vatten och värmepumpfrågor. De är även det enda certifierade borrföretaget på Gotland samt medlemmar i branschorganisationen Geotec.