Lör 20 apr / År 42 / Nr 1 2024

GT-Center är norra Sveriges generalagent för JCB:s breda entreprenad- och lantbruks sortiment

Familjeföretaget GT-Center drivs idag av andra generationen med syskonen Roger och Annica Söderlund i spetsen. Som generalagent för JCB i norra Sverige erbjuder GT-Center ett heltäckande sortiment av och entreprenad och lantbruksmaskiner till kunder över hela Norrland. Genom samarbeten med återförsäljare nås en växande geografisk marknad – idag med kunder från Gävleborg och uppåt. I fjol flyttade GT-Center till nya lokaler med större verkstad på Torsgatan i Skellefteå. I samband med flytten kan företaget erbjuda ett komplett tjänsteutbud inom service- och underhåll till de flesta förekommande maskintyper

GT-Center har präglats av en stark tillväxt sedan starten i början av 1970-talet. Från år 2000 importerar företaget enbart JCB:s produkt sortiment, med en betydande marknadsandel i norra Sverige framförallt när det gäller hjullastare. Sedan flytten till Torsgatan förra året har GT-Center betydligt större verkstadslokaler och kan därmed också ta emot fler uppdrag på servicesidan. Dessutom finns alltid ett antal begagnade maskiner och tillbehör till salu.

Sortiment på över 300 produkter
GT-Center importerar och marknadsför idag samtliga av JCB:s entreprenad- och lantbruksmaskiner, där hjullastare, grävmaskiner, traktorgrävare, teleskoplastare och minigrävare är några exempel. Att arbeta nära marknaden och synas ute på bl.a. skolor har blivit som företagets signum.
– Vi har satsat mycket på att samarbeta med skolor som inriktar sig på entreprenadverksamhet och som utbildar förare av tunga fordon, berättar VD Roger Söderlund.
GT-Center har väl utvecklade samarbeten med skolor i bl.a. Vännäs, Lycksele och Arjeplog, som samtliga idag har maskiner från JCB till sina elevers förfogande.
– JCB har över 300 olika produkter i sitt sortiment. Vi har även en hel del lokalt monterade tillbehör som kompletterar JCB:s sortiment då vi strävar efter att vara så heltäckande som möjligt. Det gör att vi kan erbjuda en unik lösning för varje kund, och detta är vår styrka tillsammans med en mycket drivande och kunnig personal.

Fortsatt stadig expansion att vänta
Roger ger exempel på sortimentets spännvidd, där minigrävare från 800 kg upp till stora grävmaskiner på över 50 ton finns representerade. Dessutom finns i stort sett alla maskintyper i ett flertal olika modeller – och GT-Center kan importera samtliga efter kunds specifikation.
– Tack vare det breda utbudet tror vi på en fortsatt stadig expansion. Vi samarbetar med långsiktiga aktörer över hela norra Sverige, vilket innebär långvariga partnerskap. Vi tror även mycket på branschens tillväxt, där man tack vare ett ökat tryck inom entreprenadsektorn kommer att behöva mer maskiner för att klara tillväxten. Det är positivt för både oss och våra kunder, samt givetvis regionen som vinner på ökad företagsamhet, poängterar Roger.
Nyanställningar kan också bli aktuella inom entreprenad sektorn , Roger ser positivt på möjligheterna att hitta kompetent personal med tanke på de goda samarbeten man har med de entreprenadinriktade skolorna i regionen.