Mån 22 apr / År 42 / Nr 1 2024

Gustafs sätter standard världen över

Att välja miljömässigt hållbara material vid ny- och ombyggnationer har idag blivit en självklarhet. Trenden visar framförallt ett ökat intresse för att bygga i trä, både in- och utvändigt samt i både privata och offentliga miljöer. Gustafs Scandinavia har sedan början av 1900-talet utvecklat och tillverkat inredningar baserade på förnyelsebar träråvara. Vi talar om tidlösa, attraktiva lösningar som förhöjer upplevelsen och som skapar den rätta atmosfären i framförallt offentliga miljöer. Företaget är ytterligare ett bra exempel på hur svensk innovation och design har satt standard världen över då Gustafs var tidigt ute med brandsäkra träpaneler.

Omkring 20 mil nordväst om Stockholm ligger Gustafs, en liten ort i Dalarna som mycket tack vare sin starka entreprenörsanda lyckats placera sig på världskartan över internationellt ledande leverantörer av nischade produkter.
Gustafs Scandinavia, vida känt kort och gott som Gustafs, är med sitt anrika arv en aktör som satt internationell standard när det gäller exklusiva träpaneler för tillämpning i offentliga miljöer. Dagens industriella tillverkningsprocess präglas fortfarande av ett gediget hantverk med stark lokal förankring i Gustafs. Med skogen alldeles inpå knuten arbetar man i en miljö som föder kreativitet för att skapa hållbara produkter baserade på en av vårt lands mest värdefulla naturresurser.

Över 98 procent naturmaterial
Panelerna består till över 98 procent av naturmaterial som trä och gips. Det som skiljer Gustafs paneler från andra är att de är brandsäkra, något som revolutionerat marknaden och breddat tillämpningsområdet för paneler markant. Genom att hela tiden sträva framåt har Gustafs lyckats integrera miljöaspekten genom hela tillverkningsprocessen och utvecklingen går stadigt framåt.
– Våra främsta konkurrenter idag är inte andra paneltillverkare eller specialsnickerier, utan andra material, förklarar Samuel Enqvist, VD på Gustafs. Vi försöker därför sprida kunskap om trä som hållbart material. Trä är också ett material som har ett estetiskt tilltalande utförande, är tidlöst och ger mycket god akustik.

Gustafs slutför historiskt största order
Gustafs etablerades 1903 och fyller således 100 år om knappt två år. Paneler från Gustafs pryder idag lokaler bl.a. i Rådhuset i Stockholm och Sveriges Riksdags plenisal, men stoltserar även i exempelvis House of Sweden i Washington.
– Faktum är att man kan få syn på våra paneler i stort sett överallt i samhället: på flygplatser och universitet, i kommunala fastigheter och på sjukhus, i kundmottagningar, konferenslokaler och kongresshallar. Våra produkter har kommit att förknippas med stilren skandinavisk design och hållbara material, berättar Samuel Enqvist vidare.
Tillverkningen är mycket flexibel och kundinriktad. Panelerna tillverkas i storlekar från 400 x 400 mm upp till 1200 x 3000 mm och den största andelen av tillverkningen är måttbeställd från kund.
– Vi har precis slutfört vårt hittills största projekt genom tiderna, där vi levererat 10 000 m2 paneler till en kongressbyggnad i Qatar. Här har vi bl.a. byggt upp en tredimensionell vägg som ska illustrera klippor. Anläggningen är gulfområdets största, och vi ser stora möjligheter till vidare samarbete i regionen med tanke på all byggnation som planeras här i samband med att fotbolls-VM ska arrangeras i Qatar 2022.

Djärv tillväxtambition
Omkring 70 procent av all tillverkning går idag på export. I Europa är Polen och England de största marknaderna, Samuel understryker att ambitionen är att utveckla en stark position även i andra länder som Italien och Frankrike.
– Vår tillväxtambition är djärv. Vi har nu en omsättning på ca 100 miljoner kronor och vi satsar på en omsättning om ca 250 miljoner år 2015. Genom att komma in på nya marknader världen över kommer vi att kunna realisera de högt uppsatta målen. Vi kommer också att satsa mer på försäljning genom våra särpräglande USP:s (Unique Selling Points) som är brandsäkerhet, god akustik och skandinavisk design. Dessutom tillämpar vi ett unikt montagesystem som vi utvecklat själva.
All utveckling, planering och tillverkning sker i Gustafs. Att behålla tillverkningen lokalt är ett medvetet val för att säkerställa att kvaliteten alltid motsvarar Gustafs rykte och representerar de värden som varumärket står för.
– Vi levererar nu i det närmaste 8000 m2 paneler till Smålands musik och teaterhus Spira i Jönköping. Arkitekten har skapat en oerhört vacker utformning och här lämpar sig vår produkt perfekt med sin fina akustik, hållbarhet och tidlösa utformning. Vi har tillverkat panelerna helt efter arkitektens idéer och helheten är nu ett teaterhus i världsklass. Projektet stämmer väl överens med vår devis – vi gör upplevelsen i stora rum större. Det finns många fler exempel, sammanfattningsvis kan man säga att våra lösningar passar i stort sett för alla offentliga miljöer, konstaterar Samuel Enqvist avslutningsvis.