Sön 14 apr / År 42 / Nr 1 2024

Här utbildas blivande modister och skräddare

Tillskärarakademin i Göteborg, som har rötter i 40-talet, erbjuder yrkesutbildning inom textila hantverksyrken.
– Vi har en lång historia som utbildare inom mönsterkonstruktion och sömnad. Idag har vi fem heltidsutbildningar och en kursverksamhet, där 150-200 studenter passerar på kvällar och helger varje år, berättar skolans rektor Sofia Höfvner Skogh.

Eleverna på Tillskärarakademin får kunskaper och färdigheter som är användbara för både yrkesarbete och fortsatta studier.

Heltidsutbildningar:
• Direktris/Technical Designer (1 år)
• Modistutbildningen (2 år)
• Mönsterkonstruktion med sömnad (1 år)
• Skrädderi/Konfektion (2 år)
• Teaterkostym/historiska dräkter (2 år)
– Utvecklingen har varit stark sedan starten 1946. Vi har gått från att ha varit en skola med en ensam kvinna som utbildade i mönsterkonstruktion till en institution och vi är ganska ensamma i Sverige inom vårt område, säger Sofia Höfvner Skogh.
Tillskärarakademien har idag cirka 70 elever som går på heltidsutbildningarna och de kommer från hela Norden. Snittåldern på studenterna är 23 år och de flesta har någon form av förkunskaper inom textilbranschen. Många har gått hantverks- och industriprogrammet på gymnasiet eller någon typ av folkhögskola.
– Vi brukar profilera oss som en eftergymnasial hantverksutbildare inom textil. Vi utbildar i de klassiska hantverken inom sömnad, men man ska gå ut härifrån och ha en lika hög kompetens på form som man är skicklig i sitt hantverkskunnande, säger Sofia.

Teaterkostymutbildning
Tillskärarakademien i Göteborg är ganska unik då man är ensam, inte bara i Sverige, utan i Norden på modist- och teaterkostymutbildning.
– I Finland har man något liknande, men inte i Danmark, Norge eller Island och därför har vi ett väldigt brett upptagningsområde. I mitten av november kom studenter tillbaka efter nästan ett halvårs praktik och då hade vi täckt upp teatrar i Reykjavik, Oslo, Köpenhamn, Berlin och alla institutionsteatrar i Sverige, berättar Sofia.
Grundutbildningen hos Tillskärarakademien i Göteborg är ”Mönsterkonstruktion med sömnad” och sedan tillkommer ett antal yrkesutbildningar. Flest antal sökningar har självklart grundutbildningen eftersom det är den utbildningen som öppnar dörrarna för yrkesutbildningarna.
– När man är ung och vill jobba med kläder och design i någon form ska man börja med mönsterkonstruktion och sömnad. Vill man gå vidare inom hantverket så kan man läsa till modist, direktris, skräddare eller teaterskräddare, berättar Sofia.

God arbetsmarknad
De som går utbildningar på Tillskärarakademin har goda framtidsutsikter på arbetsmarknaden. Direktriserna går ofta direkt ut till en anställning då företag inom branschen kommer till skolan och rekryterar dem på plats.
När det gäller yrken som skräddare, teaterskräddare och modister så är det typiska yrken för egenföretagare och entreprenörer.
– När vi har gjort undersökningar de senaste åren så har det visat sig att mer än 90 procent av våra studenter jobbar inom ett textilyrke efter utbildningen. Det är ganska bra siffror när det gäller hantverksyrken, konstaterar Sofia.

Nära samverkan med industrin
Tillskärarakademien i Göteborg är nu på väg in i den nya yrkeshögskolan och Sofia har ett stort intresse av att skolan utvecklar sin samverkan med textilbranschen.
– Våra huvudmål är att driva utbildningar med hög kvalitet, innovativt tänkande och tillvaratagande av hantverkstraditionen. Det handlar om att ha en nära samverkan med branschen för att hela tiden kunna serva företagen med framtida kompetens. Vi vill att smala, unika hantverksyrken inte stagnerar utan utvecklas hela tiden. En modist jobbar ju till exempel inte med samma hattar år efter år då det kommer nya generationer, nya krav och inte minst nya tekniker och vi vill hela tiden ligga i framkant, säger Sofia.
Tillskärarakademin i Göteborg har 16 anställda, varav 11-12 är lärare. Minst lika många kommer från textilindustrin och teaterbranschen under läsåret för att utbilda i sina genrer och det handlar om mycket erfarna och yrkeskompetenta personer.
Sofia Höfvner Skogh är modedesigner i grunden och har utbildat sig på Textilhögskolan i Borås. Sedan 2006 är hon rektor på Tillskärarakademin.