Mån 22 apr / År 42 / Nr 1 2024

Hettich handplockade sortiment tillför mervärden för den moderna sjukvården

Hettich Labinstrument AB har försett den svenska sjukvården med högkvalitativa produkter sedan 1994, framförallt laboratorieutrustning såsom frysar, centrifuger och automationslösningar, men även provtagningsartiklar och inkubatorer finns representerade i det breda sortimentet. Sedan år 2000 finns Hettich etablerat med eget dotterbolag i Danmark. Med Sverige och Danmark som huvudmarknader fortsätter företaget expandera med nya, innovativa produkter för tillämpning i tuffa miljöer där alla typer av laboratoriemiljöer är tänkbara kundsegment.

Sjukvården ställer höga krav på säker, högkvalitativ utrustning som dessutom ska kunna levereras på kort tid. Kostnadsfrågan har alltid varit central, och med fler patienter, en åldrande befolkning och därmed också ett större vårdbehov är konkurrensen tuffare än någonsin bland sjukvårdens underleverantörer. Dessa leverantörer står tillsammans för hela kedjan vad gäller sjukvårdsutrustning, från engångsartiklar och instrument till avancerad laboratorieutrustning.
Hettich Labinstrument har väletablerad kompetens och erfarenhet för att tillgodose den moderna sjukvårdens krav både vad gäller kvalitet, pris och leveranssäkerhet. Förutom ett brett sortiment står Hettich för en utbredd serviceverksamhet som omfattar både planerade och akuta insatser.

Alla laboratoriemiljöer tänkbara kundsegment
För Hettich Labinstrument utgör sjukvården i Sverige och Danmark den huvudsakliga kundgruppen, men i stort sett all tillverkande industri som utför laboratorietester och använder därför samma sorts utrustning.
– Industrin är en stor potentiell marknad för oss, konstaterar VD och ägare Hans Nilsson. Vi har börjat ta oss in i olika segment men behöver bygga fler nätverk för att trygga positionen på den här för oss nya marknaden. Vi har tagit in två nya varumärken i sortimentet, Copan och Dometic, som vi hoppas ska få ett positivt gensvar på våra nyckelmarknader. Det mesta som vi marknadsför kan tillämpas inom andra segment, såsom tillverkande industri, därför jobbar vi mot en expansion här framöver.

Handplockade leverantörer
Hettich representerar högkvalitativa produkter från Tyskland, Österrike, Italien och Sverige.
– Många av våra konkurrenter arbetar med betydligt fler leverantörer. Vi har valt att arbeta med ett mindre antal handplockade som står för samma värden som vi, dvs. hög kompetens och kvalitet i alla led. Genom att nischa oss kan vi hålla en hög servicenivå där vi har goda kunskaper om samtliga produkter som vi säljer.
Hans Nilsson tror på en fortsatt stabil utveckling de kommande tre till fem åren.
– För oss har det aldrig handlat om att bli störst, vi är bekväma med den kostym vi har. Samtidigt lyssnar vi på våra kunder och breddar sortimentet efter deras behov och önskemål. För en del märken har vi exklusiva agenturer, och det är vi stolta över.