Tis 21 mar / År 41 / Nr 5 2022

Hjordnära mejeri – Ekologiskt, nära och varsamt

Ren mjölk utan tillsatser, och som dessutom är närproducerad och allra helst ekologisk – det är kraven från den moderna svenska konsumenten. Hjordnära mejeri levererar mjölkprodukter efter ledorden ekologiskt, nära och varsamt. Med en småskalig produktion behåller mejeriet en personlig prägel på mjölken, precis som man alltid har gjort.

Hjordnära mejeri är en mindre aktör som till en början enbart fokuserade på Skaraborg. Idag levererar man mjölk ner till Jönköping, Borås och Göteborg, samt vidare uppåt mot Örebro tack vare en ökande efterfrågan. Närproducerat ska vara just som det låter – producerat där konsumenterna finns. Hjordnära ägs idag av Skånemejerier och lokala mjölkbönder.
– Vi har en gedigen kunskap inom vårt område, säger marknadschef Susanne Johansson. Vi ser en ökande efterfrågan på produkter utan tillsatser, här är vi en framstående aktör med kapacitet att ta hand om både mindre lanthandlar och stora butikskedjor. Det är just kombinationen som utmärker oss – vi är en mindre aktör med korta beslutsvägar och personligt engagemang, samtidigt har vi det stora företagets resurser i form av kompetens och leveranssäkerhet.

Ekologiska gårdar med egenodlat foder
Hjordnära mejeris mjölk kommer från sju ekologiska gårdar där korna hålls på bete och utfodras till stor del med egenodlat foder. Gårdarna finns inom ca 2,5 mil från mejeriet, vilket innebär korta transporter för minsta möjliga miljöpåverkan. Samtidigt hålls mjölken färsk och är lätt att spåra.
– Vår småskalighet är helt i enlighet med vår ambition att driva en miljöanpassad produktion där det personliga engagemanget märks på slutprodukten, menar Susanne. Varorna körs med vår egen bil, och resvägen är aldrig speciellt lång. Vi satsar inte på en rikstäckande marknad, det hör inte till vår profil.

Om sortimentet
Hjordnära mejeris sortiment är enkelt och kommer även i fortsättningen att vara det. Här finns mjölk, fil, yoghurt och grädde. Hjordnära mejeris mjölk finns som gammaldags mjölk med en fetthalt på ca 3,7 – 4,3 procent, standardmjöl á 3 procent, samt en mellanvariant med 1,8 procent. Fil och yoghurt finns i olika smaker som jordgubb och olika fruktblandningar.