Fre 2 dec / År 40 / Nr 5 2022

Högkvalitativa färger för marin användning

International Färg AB är en division inom Akzo Nobel – ett marknadsdrivet, teknikbaserat företag och en av världens största tillverkare av bland annat högkvalitativa färger för marin användning.
Företaget har sin bas i Angered, där cirka 160 personer är anställda.

International Paint grundades i England 1881 och varumärket International ® har blivit synonymt med hög standard på produkter för nyproduktion och underhåll för alla typer av fartyg.
– International Färg har funnits i Göteborg sedan 1913 och i början höll man till i Göteborgs hamn. 1975 flyttades fabriken till Angered och där har man fortsatt att bygga ut fabriken i takt med att företaget har expanderat. 1987 lämnade vi våra lokaler i centrala Göteborg helt och hållet och har nu all verksamhet, från produktion till marknadsföring, i Angered, berättar Lena Molin, säljare på International Färg, Marin.

Innovation och forskning
I över hundra år har International Paint skapat de mest innovativa färgerna för att skydda, försköna och förbättra alla typer av fartyg.
Innovation och forskning är hjärtat i företagets verksamhet. International Paint avsätter mer personal, teknik och investeringar till sina forsknings- och utvecklingsprogram är någon annan tillverkare av fartygsfärger i världen. Med Internationals specialiserade laboratorier och kundintegrerade testprogram har företaget blivit förstavalspartner för de kunder som ställer de högsta kraven, världen över.
International Färg AB erbjuder det senaste inom täckfärg, bottenfärg och nötningsbeständiga system för underhåll och nybyggnation.
I det breda sortimentet av bottenfärger finns färger för alla typer av fartyg, anpassade efter de lagar och förordningar som gäller i olika vatten.

Stora resurser
International lägger ner stora resurser på att ta fram produkter med hänsyn till miljö och hälsa och samtidigt skydda mot korrosion och beväxtning.
– Vi har miljövänlig Biocid fri bottenfärg, Silikon och Fluoropolymer. Biocid fri teknologi baseras på slät, glatt, låg-friktions yta där vattenorganismer har svårt att fästa på skrovet. Vår Fluoropolymer teknologi, Intersleek 900, används bland annat på snabbåtsfärjan till Fredrikshamn, Stena Carisma, berättar Lena Olin.
International Färgs kunder är rederier över hela Sverige.

Om Akzo Nobel
Akzo Nobel är världens största färgföretag och en ledande producent av specialkemikalier, bygglim och limsystem. Koncernen förser företag och konsumenter världen över innovativa produkter och brinner för att utveckla hållbara lösningar för kunderna.
Bland välkända varumärken finns Eka, International, Dulux och Sikkens. Akzo Nobel är verksamt i fler än 80 länder och har cirka 55 000 medarbetare.