Tis 29 nov / År 40 / Nr 4 2022

Höglands Logistik – ett Gasellföretag i Nässjö

Visionen för Höglands Logistik AB i Nässjö är att vara det självklara valet när man söker högsta kvalitet och personlig service inom transport- och logistik.
Företaget, som grundades av Henrik Almström 2005, har haft en fantastisk utveckling och tagit hem Gasellpriset två år i rad.

Henrik jobbade som chaufför i åkeribranschen i många år, men efter att han skadat sin rygg kunde han inte fortsätta.
– Under årens lopp hade jag skapat ett nätverk av både speditörer och åkare så jag kände att jag kunde starta ett eget företag i branschen. Jag började med en ren speditionsverksamhet för att konkurra med de stora drakarna, berättar han.
Höglands Logistik erbjuder ett brett utbud av tjänster, allt ifrån lokal paketdistribution till rikstäckande inrikestransporter samt diverse spridningsupplägg. Fordonen trafikerar dagligen närområdet Småland, Östergötland och Västergötland.
– Vi arrangerar frakter för våra kunder med 15 egna bilar plus bilar från samarbetspartners i ett nätverk med både åkare och mindre speditörer. 2011 omsatte vi 42 miljoner kronor och ungefär hälften kom från våra egna bilar och resten från våra partners bilar, berättar Henrik.

En oberoende logistikpartner
Konceptet för Höglands Logistik är att vara en oberoende logistikpartner med kunden i centrum. Målsättningen är att erbjuda säkra transporter med hög kvalitet och låga omkostnader.
– Vi jobbar som övriga aktörer ute på fältet, men våra kvalitetsmål är betydligt högre. Ett nära samarbete med kunderna och en hög servicenivå är ett måste idag, säger Henrik.

Tredjepartslogistik och lagerhotell
2011 skapade Henrik ytterligare ett ben i verksamheten som heter Höglands Logistik Center. Här handlar det om att erbjuda kostnadseffektiva lösningar inom tredjepartslogistik (3PL), lagerhotell och lager. Det är kundens behov av logistiktjänster som styr vilka tjänster som ska användas. Eftersom kundernas produkter och flöden oftast är unika anpassar man logistiklösningen efter förutsättningarna.
– Vi har haft en fantastisk utveckling sedan starten. Jag har inte fattat riktigt själv att det har varit så märkvärdigt, men vi har vunnit Gasellpriset två år i rad i Jönköpings län. Det säger ju en hel del eftersom det är ganska hårda kriterier för att vinna. Man tittar tre år tillbaka på företagens verksamhet och man måste öka omsättningen med 100 procent varje år, vara minst tio anställda etc. När jag började dag 1 hade jag bara en mobiltelefon, en dator och en portfölj, berättar Henrik.
Höglands Logistik AB och Höglands Logistik Center AB har idag totalt 30 anställda, varav 24 jobbar på Höglands Logistik.
– Höglands Logistik Center har varit igång i drygt ett år nu och där är vår målsättning att fylla vårt stora lager på 10.500 kvadratmeter med rätt typ av kunder, säger Henrik Almström avslutningsvis.