Lör 20 apr / År 42 / Nr 1 2024

Hotell City – i hjärtat av Kiruna och en stark tillväxtregion

På Hotell City i centrala Kiruna bor man förstklassigt till ett i synnerhet förmånligt pris. Hotellet ägs och drivs idag av logimäklaren Dan Jakobsson, som även förvaltar ett vandrarhem, lägenhetshotell, fastighetsbolag och möblerade lägenheter i Kiruna. Gemensamt för samtliga verksamheter är en jämn kvalitet och god komfort till ett näst intill oslagbart pris. Grundtanken är att kunna erbjuda något för alla som vill besöka och bo i Kiruna.

Dan Jakobsson började sin karriär i bilbranschen, då han under flera år drev en lokal bilfirma tillsammans med sin far, farbror och kusin. Dan antog en stor utmaning då han valde att byta bana, och idag driver han ett fastighetsbolag och en logiverksamhet som sammantaget kan erbjuda omkring 200 bäddar mitt i Kiruna centrum. Jakobsson har tidigare drivit och rustat upp liknande verksamheter, som idag har nya ägare.
– Att starta upp verksamheter är något som jag verkligen gillar. Jag gillar den här typen av utmaningar. Här i Kiruna har jag satsat på att även köpa nedgångna byggnader och ge dem nytt liv. Jag är stolt över att ha något att föra vidare till min familj och nästa generation, kommenterar Jakobsson.
Dan har även varit med och räddat flera kulturbyggnader från totalt förfall, och idag erbjuds här högkvalitativt boende.

God service i upplevelserika Kiruna
Kiruna växer, liksom det externa intresset för orten. Som ett av Sveriges främsta högteknologiska centrum med rymdforskningen i spetsen har Kiruna även fått enorm uppmärksamhet internationellt.
Den tekniska utvecklingen för bl.a. med sig en ökad företagsamhet, nya arbetstillfällen och ett blomstrande näringsliv. Bra boende hör till en utav de viktigaste hörstenarna i utvecklingen. Det handlar om folk som vill bosätta sig permanent på orten men som besöker den och undersöker platsen först, nyfikna turister, äventyrare från hela världen, företagskontakter och deras kunder.
På Hotell City satsar man på god service med allt inom räckhåll. I receptionen kan man boka en rad olika upplevelsepaket och lokala aktiviteter, och många av dessa finns enbart i Kiruna.

Citykrogen – från traditionellt norrländskt till spanska tapas
Vägg i vägg med hotellet ligger Citykrogen, som ägs och drivs av Anders Sandborgh. Här kommenterar han:
– I grunden är vi en traditionell viltrestaurang. Vi vill ta tillvara på det som associeras med Kiruna och Lappland, och erbjuder här en unik blandning av det traditionella och nya influenser från bl.a. Thailand och Spanien.
Sandborgh har integrerat en whisky- och tapasbar med bl.a. 48 olika whiskysorter och ett brett utbud av spanska tapas. Gästerna får fritt välja bland både whisky- och tapassorter för att kombinera en egen meny efter smak och tycke.
– Valfriheten har bidragit till att det nya konceptet blivit en stor succé. Framöver vill vi kunna attrahera fler turister, och med tanke på Kirunas starka tillväxt ser vi mycket positivt på framtiden, säger Anders och tillägger som avslutning:
– Inom kort kanske vi sätter upp en stor älgkrona utanför porten, det skulle verkligen poängtera den norrländska traditionella stilen som vi efterlever i allt vi gör.

Maria Lind