Sön 14 apr / År 42 / Nr 1 2024

Hotell Smedjan – det stora hotellet i centrum

Hotell Smedjan är Pajalas traditionella stadshotell sedan 1985. Här kombineras ett genuint fullserviceboende med konferensmöjligheter för upp till 250 personer. Det kanske mest framträdande är att gästerna enligt tornedalsk sed kan koppla av i den vedeldade bastun med badtunna, en ritual som med fördel kan rundas av med en vällagad middag i hotellets restaurang.

Hotell Smedjan erbjuder allt under samma tak – bekvämt boende, kurs- och konferensarrangemang, matupplevelser och möjlighet till avkoppling med äkta Pajala Sauna och traditionell tornedalsk utomhusbastu med uppvärmd badtunna. Hotellets grundvärden är bra mat i norrländsk anda och god service med allt inom räckhåll.
Hotellet har 30 rum och drivs av hotelldirektör Daniel Nilsson tillsammans med 12 anställda. Särpräglad service är ett viktigt inslag – från kl 6.00 på morgonen fram till kl 23.00 på kvällen kan gästerna få personlig service.

Pajalas tillväxt påtaglig
Pajalas tillväxt speglar av sig även på hotellverksamheten. De senaste månaderna har det varit fullbelagt större delen av veckans dagar, affärsgäster under vardagarna och familjeresenärer på helgerna.
– Vi kallas för Pajalas stadshotell och befinner oss i centrum där allt händer. Vi är därmed en naturlig samlingspunkt här i Pajala med stor kapacitet för olika typer av arrangemang. Vi kan hålla internationella konferenser eller lokala företagsarrangemang, vi erbjuder lokaler för fest och privatevenemang, och vi kan dessutom bistå med mat och dryck genom vår restaurang med fullständiga rättigheter, betonar Daniel Nilsson.

Ser fram emot fler evenemang med kommunen
Hotellets ledning är mycket positiv till en eventuell utbyggnad av hotellet för att möta marknadens kontinuerligt ökande krav. I tillväxtambitionen finns också ett utökat samarbete med kommunen.
I september hölls Pajalas första näringslivsgala på Hotell Smedjan. Det var upp till 200 deltagare och gästerna bjöds på trerättersmiddag i hotellets restaurang med lokala delikatesser som Kalixlöjrom, älgfilé och lokalproducerad ost. Nu ser Daniel Nilsson fram emot liknande evenemang och samarbeten framöver med tanke på kommunens stadiga tillväxt.