Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

Hotellet som har haft både Fröding och Beatles som gäster

Elite Stadshotellet i Karlstad är ett anrikt hotell som lockar många affärsresenärer. Men hotellet har också haft besök av prominenta gäster som Gustav Fröding och The Beatles när de gjorde en av sina första utlandsspelningar just i Karlstad.

Elite Hotels består av 22 kvalitetshotell från Malmö i söder till Luleå i norr och varje hotell har sin speciella karaktär.
Elite Stadshotellet i Karlstad invigdes 1870 och sedan 1984 ägs hotellet av Elite Hotels of Sweden.
Hotellet har 138 rum och ett tiotal konferensrum, varav den största har kapacitet för 250 personer.
– Elite är en lite annorlunda hotellkedja. Kärnan i vår verksamhet är att vi tillhör de gamla stadshotellen med deras historia och kulturarv. Vi vill erbjuda mer än bara logi. Det ska vara en upplevelse för gästerna att bo i en fastighet med en lång historia, säger hotelldirektör Fredrik Thorsvret.
Hotellets charm bygger till stor del på de 138 personligt och vackert inredda rummen och sviterna. Många rum har hög takhöjd, stuckaturer, öppen spis och burspråk bevarade.

En stor renovering
Hotellet genomgick en större renovering för ett par år sedan då samtliga hotellrum renoverades.
– Vi satte in nya badrum, nya ytskikt och nya möbler och gjorde även renovering på dolda saker som avlopp, el och ventilation. Rätt gästbemötande är naturligtvis också mycket viktigt för oss. Det spelar ju ingen roll hur fräscha rummen är om inte personalen ger den service och det bemötande som krävs, säger Fredrik Thorsvret.
Under vardagarna är det främst affärsresenärer som gästar hotellet, men man har även bra beläggning på helgerna och under sommaren.
Elite har ett tätt samarbete med Värmlandsoperan och erbjuder paket med logi och biljetter till olika föreställningar. Från 29 september till 31 december 2011 spelas musicalen ”Crazy for you” av George Gershwin, som drar mycket folk från hela landet.

Wagner och Beatles
Under sommaren 2011 spelades samtliga fyra operor i Wagners serie Ringen under en vecka och detta lockade många Wagner-sällskap och operaälskare från hela världen till Elite Hotel och Värmlandsoperan. SVT gjorde ett program om uppsättningen som var ganska unik i operasammanhang.
Nu är det inte bara operaälskare som besökt Elite Hotel. 1963, då Beatles gjorde sitt stora genombrott, gästades hotellet av de fyra killarna från Liverpool då de gjorde en av sina första bejublade konserter utanför England.
– Beatles bodde i två rum på hotellet och det ena rummet var en svit, som hette Kungasviten eftersom många kungar har bott där. Det andra rummet kallas idag för Beatles-rummet och där finns det både pressklipp och affischer från gruppens konsert i Karlstad, berättar Fredrik Thorsvret.
Många stamgäster har återvänt genom åren till Stadshotellet i Karlstad. En av dem var Gustaf Fröding som satt vid sitt stambord i matsalen, drack sin punsch och hämtade motiv till en rad av sina dikter.
På Elite Stadshotellet kan man äta och dricka gott. På hotellet finns puben The Bishop´s Arms med ett brett sortiment av whisky och öl. Vid förfrågan tar man emot middagsbeställningar från både mindre och större sällskap.
– Vi brukar säga att vi har stans fräschaste hotell och vi har positionen som nummer ett i stan. Och det är där vi hör hemma, säger Fredrik Thorsvret avslutningsvis.