Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Hyr en arbetsgivare när du behöver en

BolagsKraft AB är ett omvänt bemanningsföretag där man hyr en arbetsgivare när man behöver en.
Om man vill prova en affärsidé och erbjuda sina tjänster eller produkter vid sidan om sitt jobb eller om man har mer att ge efter pensionen kan man anlita BolagsKraft AB.

BolagsKraft startades 2002 av Bertil och Gärd Fors. Företaget har sitt säte i Tingsryd, men de anställda finns över hela landet.
Gärd berättar hur det hela började:
– Vi arbetade tidigare som konsulter åt arbetsförmedlingen med att bedöma affärsplaner. När någon söker starta eget-bidrag så ska det göras en oberoende bedömning av konsulter när det gäller lönsamhet, varaktighet, konkurrenssituation och personliga egenskaper. Många ville starta olika former av tjänsteföretag och då är det snudd på omöjligt av visa upp någon form av lönsamhet inom sex månader, som kravet är. En kille skulle starta ett företag inom IT-sektorn och fick avslag av arbetsförmedlingen på grund av förväntad olönsamhet. Då kommer han in till mig på kontoret och säger att ” du har ställt till det så att jag inte fick starta eget-bidrag”. Han hade en kund som han kunde börja hos måndagen därpå så han säger ”nu får du anställa mig istället”. När vi tänkte till lite så insåg vi att vi inte hade något att förlora. Han hade en kund och intäkter från dag 1 så vi anställde honom. En vecka senare kom en kompis till honom och sa att han var i samma sits. Då väcktes tanken att detta är nog något som det är ett stort behov av, att snabbt komma igång och bli anlitad även om man inte har ett eget företag.

5 500 registreringar
BolagsKraft har idag cirka 5 500 personer som är registrerade för att arbeta via dem. Personerna finns över hela Sverige och inom alla tänkbara branscher och tjänster – allt från trollkarlar till köpcentrumchefer.

– Fördelarna för dem som arbetar via oss är att de inte behöver några kunskaper i vare sig bokföringsregler, skatteregler eller administration i övrigt. Vi tar hand om allt och granskar alla utlägg som går att hänföra till deras verksamhet. De jobbar med det de är bra på och vi tar hand om resten, berättar Gärd Fors.
De som jobbar via BolagsKraft behöver heller inte skaffa F-skattsedel eftersom de blir anställda, det enda som händer är att de får ett vanligt årsbesked vid årets slut i sin deklaration, som det är bara att skriva under. De har alla fördelar som en egen företagare har när det gäller kostnader och utlägg de haft under året eftersom de får tillbaka momsen via BolagsKraft.
Kunderna eller beställarna har också stora fördelar då de inte behöver anställa folk – de anlitar bara någon under exakt den period de behöver hjälp.

Att hyra en arbetsgivare innebär att:

• du alltid kan tacka ja till de jobb och uppdrag som finns (och som du vill ta)
• du anställer dig själv hos BolagsKraft när du behöver en anställning
• du kan ha en eller flera kunder
• du arbetar så ofta eller sällan som du vill
• du bestämmer förutsättningarna för ditt arbete
• du har alla fördelar som en anställning innebär och alla fördelar som ett eget företagande omfattar

– Under de senaste två månaderna har vi haft en uppgång av registreringar. När det är dåliga tider så har vi väldigt bra tider och när det är bra tider och man behöver folk så har vi också väldigt bra tider. Det enda vi har problem med, och det har alla i vår bransch, är A-kassans inställning till personer som måste stämpla mellan uppdragen. Där agerar vi gentemot regering och riksdag hur man ska se på detta. Man kan inte ha en regering som å ena sidan talar om en arbetslinje och å andra sidan inte ser till att folk får jobb, menar Gärd Fors.