Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

I Leksand är det lätt att leva

Många som flyttar till Leksand gör det för den fina miljön och för att få högre livskvalitet. Här kan de flesta hitta sitt drömboende, intressant arbete och bra skolor för barnen. Leksand har fått flera fina utmärkelser som till exempel landets femte bästa friluftskommun och en skola rankad på nionde plats bland Sveriges skolor.

Leksand är en liten ort med småstadens fördelar, men med ett utbud av butiker, restauranger, service och nöjen som kännetecknar en lite större stad. Detta beroende på den stora besöksnäringen.
Här finns också ett aktivt föreningsliv med ett par hundra föreningar inom vitt skilda områden, som idrott, musik, kultur och hobbyverksamhet. Föreningslivet engagerar en stor del av befolkningen i Leksand vilket bidrar till trivsel och sammanhållning. I Naturvårdsverkets årliga ranking blev också Leksand landets femte bästa friluftskommun.
Här finns ett tiotal förskolor, åtta grundskolor och ett gymnasium. I tidningen Skolvärldens ranking av Sveriges 290 skolkommuner kom Leksand på nionde plats. Förutom dessa skolor finns även vuxenutbildningar av olika slag.

Stark företagaranda
Leksand är även känd för sin företagaranda och här finns över 1000 företag, de flesta små och tiotalet större. Flera företag har vuxit sig stora här, som exempelvis Leksands Knäckebröd, Clas Ohlson, Bergkvist Insjön (sågade trävaror), Ejendals (skyddskläder för händer och fötter), Tomokuhus (småhus för den japanska marknaden), Äventyret Sommarland, Nils Skoglund AB (bygg och fastighetsförvaltning) och Leksands IF Hockey. Tillsammans omsätter de cirka 8 miljarder kronor (varav Clas Ohlson 5,5 miljarder) och sysselsätter över 1000 personer i Leksand. Flera kluster har bildats genom att företag samarbetar och hittar gemensamma nämnare. Exempelvis hotellen i Tällberg, sju konferenshotell, som tillsammans kan erbjuda 1000 bäddar till större evenemang. Här finns även företag som exporterar till Japan. Några exempel är japanägda Tomokuhus, som exporterar cirka 1500 trähus per år samt LeksandsDörren och Bergkvist-Insjön, vilka exporterar en betydande del av sin produktion av dörrar och sågade trävaror till Japan.

Centralt och nära
Leksand ligger mitt i Dalarna vid sjön Siljan och har pendelavstånd med bil eller allmänna kommunikationer till de närliggande städerna. Även till och från Stockholm går tåg med frekventa avgångar per dag. Flygplatserna i Mora och Borlänge har direktflyg till Stockholm, Göteborg och Malmö. Från Borlänge går flera direktcharter till populära resmål.

– Vi ser positivt på framtiden och planerar för fler invånare. Därför planerar vi nu bostäder och tomter i attraktiva områden och hoppas många ska se fördelarna med att bo och verka här. Vi välkomnar alla som vill flytta hit, säger Ulrika Liljeberg, kommunalråd i Leksand.